Mennesker med parkinson bør få oppfølging av fagpersoner og helsepersonell fra diagnosen er påvist. Oppfølgingen bør være individuelt tilpasset.
Oversikt over noen fagpersoner i Norge som har kunnskap om og/eller har spesiell interesse for parkinsonisme og Parkinsons sykdom. Ikke alle vil kunne kontaktes direkte av brukere. Ønskes det henvisning bør dette skje via kommunen eller direkte til institusjonen der spisskompetansen finnes.
Skjema til hjelp ved kartlegging av tjenestebehov for personer med parkinsonisme, utarbeidet av Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB).
Fastlegen har det overordnede ansvaret for din medisinske behandling og helsetjenester. De har oversikt over ditt totale helsebilde og kan iverksette behandling og oppfølging av tiltak i samarbeid med spesialister og andre faggrupper.
Nevrologen kan hjelpe med å stille diagnose, behandling og henvisning til andre fagpersoner. Sykdommens symptomer kan endre seg over tid, og medisiner kan gi bivirkninger. Sett av litt tid i forkant av nevrologtimene til forberedelse, slik at du kan få tatt opp alt som er viktig for deg.
Parkinsonsykepleieren er en nøkkelperson, og kan gi mange nyttige råd og veiledning om det å leve med og bli kjent med egen sykdom. Parkinsonsykepleieren kan også være bindeledd og vurdere utvikling.
Mennesker med Parkinsons sykdom bør få oppfølging av fysioterapeut fra diagnosen er påvist. Oppfølgingen bør være individuelt tilpasset. Fysioterapeuten kan hjelpe med trening, avspenning og søke om hjelpemidler.
Parkinsons sykdom kan blant annet ramme tale, spytt og svelg. Dette trenger ikke å være tapte ferdigheter. En logoped kan hjelpe med opptrening, og du kan gjøre mye selv.
Ergoterapi er med å fremme mestring og helse gjennom aktivitet og deltakelse. En ergoterapeut bistår blant annet med å mestre daglige gjøremål og aktiviteter tilpasset akkurat ditt liv, både i og utenfor hjemmet.
Dersom fødeinntaket blir for dårlig og vektreduksjon et problem, er det optimalt å få en profesjonell gjennomgang av kostvanene med forslag til forbedringer.
Sosionomen gir råd og veiledning om tjenestetilbudet i kommunen, hjelper med søknadsskjemaer og har kunnskap om hva hver enkelt kan og bør søke om.
Alle med behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester har rett til å få utarbeidet en individuell plan. Koordinatoren skal sørge for en samordning av tjenestetilbudet.
Når en i familien får parkinson, opplever mange familier store endringer. På familievernkontoret kan dere få hjelp til det som er vanskelig for akkurat dere. Familievernets tilbud er gratis.
Trenger du noen å prate med om situasjonen du er i? Vonde tanker rundt egen og familiens framtid? Samtaler med psykolog eller psykiater kan hjelpe deg med å finne gode mestringsstrategier.
En idrettspedagog kan hjelpe deg med å finne fram til fysisk aktivitet som passer for deg i den situasjonen du er i.