Selv med god medisinering og trening, kan det være mye i livet som endrer seg når en selv har fått parkinson eller er blitt pårørende.
Å få konstatert en kronisk lidelse, som Parkinson sykdom, betyr at noen aspekter ved livet har endret seg.
Audun Myskja gir deg gjennom filmseriene og podkasten nedenfor sine aller beste råd for hvordan du kan takle parkinson på best mulig måte. Det nyeste på denne siden er råd i forbindelse med koronasituasjonen i 2020.
Når en i familien får parkinson, opplever mange familier store endringer. Sammen må familiemedlemmene finne ut av hvilke muligheter og utfordringer den nye situasjonen gir. Behovet for å snakke sammen om nåtid og fremtid kan kjennes ubehagelig, men er nødvendig.
Det er mange aspekter rundt det å være pårørende, spesielt den nærmeste omsorgspersonen, til en person med Parkinsons sykdom. Sykdommen påvirker også den nære omsorgspersonen.
Er du 55 år eller yngre og har fått parkinson? Du er ikke alene. Det vil gi utfordringer, men også muligheter. Dersom du tillater deg å bli kjent med andre i samme situasjon, vil du kanskje få nye og verdifulle erfaringer du ellers ikke ville fått. Tilbud finnes.
Etter over ett år med pandemi, ser de fleste fram til et normalt liv i et gjenåpnet samfunn. For personer med parkinson og pårørende kan det ta tid å finne tilbake til ny hverdag. Her er filmer med tips og råd fra fagpersoner som vi håper kan være til hjelp.
Med diagnosen Parkinsons sykdom settes mye i livet på vent. For mange vil det være viktig å ta imot all den hjelp som er tilgjengelig for å skape et best mulig liv, i flest mulig av døgnets timer. Det handler om retten til et godt, variert og stimulerende liv. Det gjelder vår alles rett til mer av «Min-tid».
Kurset "Bedre liv med parkinson" er utviklet for fagpersoner som arbeider med Parkinsons sykdom. Hensikten er at det skal være enkelt for fagpersoner med relevant kompetanse å ta kursopplegget i bruk.