I Stortingsmelding 21/99 defineres rehabilitering som: «tidsavgrensa, planlagte prosesser med klare mål og virkemidler, der aktører samarbeider om å gi nødvendig assistanse til brukeren sin egen innsats for å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet». I denne definisjonen fremheves brukerens egen innsats og at helsepersonell er brukerens assistenter. Det er altså brukeren som «eier» rehabiliteringsprosessen, og det er hennes eller hans behov som skal være utgangspunktet for prioriteringer, tiltak og organisering av rehabiliteringsarbeidet.
Rehabilitering baseres på en holistisk tilnærming der brukerens hele livssituasjon; fysisk, psykisk og personlig/miljøfaktorer skal ivaretas. Ulike faginstanser og etater må samarbeide rundt brukeren, der også familie og nettverk, deltakelse sosialt i og samfunnet kan spille en viktig rolle for hvordan en kan mestre en ny livssituasjon med en ny sykdom eller skade.
Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator. www.helsedirektoratet.no
Individuell tilpasset tverrfaglig oppfølging
Det er både fysiske og mentale utfordringer knyttet til Parkinson sykdom og det er store individuelle forskjeller når det kommer til hvordan Parkinson sykdom utvikler seg. Det er derfor viktig med individuell tilpasset tverrfaglig oppfølging av ulike fagprofesjoner for å kunne gi best mulig livskvalitet i hverdagen.
Det er et mål at rehabiliteringen skal skje så nært brukernes eget hjem som mulig og at brukeren skal ha et aktivt og deltakende hverdagsliv. Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet.
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering skal sørge for at tjenester ses i sammenheng, og at det er kontinuitet i tiltakene over tid, uavhengig av hvem som har ansvaret. Enheten skal bidra til at de forskjellige tjenesteyterne samarbeider om planlegging og organisering av rehabiliteringstilbudene og tilrettelegger for brukermedvirkning.
Rehabilitering er en lovpålagt tjeneste og skjer både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. Rehabilitering i kommunen foregår både individuelt hos fysioterapeuter og som gruppetilbud. Finn mere informasjon på din kommune sin hjemmeside.
Rehabilitering i spesialisthelsetjenesten forgår på sykehus og på rehabiliteringsinstitusjoner over hele landet. Det tilbys både rehabilitering individuelt og i gruppe, dag og døgn tilbud. Mere informasjon finner du i de ulike helseforetakene sine hjemmesider.
Begrepet «rehabilitering» har sin opprinnelse i det engelske ordet «replace» og «habilitate». «Replace» betyr å erstatte det tapte, og «habilitate» betyr å gjøre i stand til. Slik favner rehabilitering både et bak overskuende perspektiv med «livet før» som referanse, og et fremadrettet perspektiv med fremtidig mestring som mål.