Mennesker med parkinson bør få oppfølging av fagpersoner og helsepersonell fra diagnosen er påvist. Oppfølgingen bør være individuelt tilpasset.
ParkinsonNet har som overordnet mål å utvikle en helsetjeneste som skal bidra til at personer med Parkinsons sykdom og parkinsonisme får optimal behandling og anledning for best mulig livskvalitet der de bor. Dette oppnås ved systematisk opplæring av helsefagpersonell, tverrfaglig samarbeid mellom faggruppene, helsetjenesten og kommunene, samt involvering av brukeren.
Medisinsk behandling står sentralt og er en viktig faktor for alle som lever med Parkinsons sykdom. Medisiner som brukes ved Parkinsons sykdom erstatter manglende dopamin i hjernen og demper symptomer, de kurerer ikke sykdommen. I enkelte tilfeller vurderes avansert behandling.
Noen med Parkinsons sykdom har fortsatt plagsomme motoriske utfordringer til tross for at det er forsøkt ulike kombinasjoner av medikamenter. Avansert parkinsonbehandling ved hjelp av medisinsk-teknisk utstyr kan vurderes etter gitte kriterier, og er vanlig i tre forskjellige former: pumpebehandling med flytende levodopa, pumpebehandling med apomorfin, og dyp hjernestimulering med elektroder operert inn i hjernen.
Alle ønsker å beholde pene og funksjonelle tenner, men vi kan ha forskjellige utgangspunkt i forhold til å oppnå dette. Den daglige munnpleien er avgjørende for å beholde god tannhelse. For lite oppmerksomhet om tannhygienen kan være ganske vanlig hos personer med parkinson.
Det finnes i dag ingen kur mot Parkinsons sykdom, men man kan gjøre noe med hva sykdommen gjør med kroppen. Hvis du som har Parkinsons sykdom trener og holder deg i aktivitet, blir du bedre i stand til å mestre hverdagens utfordringer og få en best mulig livskvalitet.
Trygg i vann med parkinson: Det er viktig å være oppmerksom på at noen symptomer ved parkinson også kan oppstå i vann. For å øke kunnskapen og bevisstheten om dette lanserer nå forbundet kampanjen "Trygg i vann".
Rehabilitering handler om bistand til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne. Rehabilitering er en lovpålagt tjeneste og skjer både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten.
Etter hvert utvikler sykdommen seg, og behovet for mer hjelp og bistand kan øke. Noen pårørende tar hele ansvaret selv, mens andre søker hjelp fra familie, venner eller det offentlige hjelpeapparatet.
For deg som har Parkinsons sykdom er det ekstra viktig at mat og drikke gir riktig og nok energi slik at du lindrer eventuelle plager og symptomer. Du kan gjøre mye selv.