Det er viktig å ha kunnskap om hva som påvirker tannhelsen vår. Det kan man få hos tannlege eller tannpleier.
Når bakteriene vi har på tannoverflaten får tilført sukker, produserer de syre som kan etse bort stoffer fra tannemaljen. I tillegg formerer de seg og danner et belegg som vi kan kjenne med tungen. Jo tykkere belegg desto mer syre.
La oss tenke oss at vi til frokost tar syltetøy på maten. Da kan det etses mikroskopiske mengder kalkstoffer fra tannen der belegget ligger. Hvis spyttet får være alene i munnen 2-3 timer etter et slikt «sukkerangrep», nøytraliseres syra, og kalkstoffene går tilbake og reparerer emaljen. Da blir det ikke hull i tannen. En slik reparasjon går lettere med fluor til stede. Spiser du derimot noe søtt kort tid etter det forrige måltidet, oppstår et nytt sukkerangrep. Etter mange slike angrep, vil dette kunne utvikle seg til et hull som må repareres av tannlege.
Forebygging foran behandling
Tannhelsepersonellet har som hovedoppgave å hjelpe deg til å beholde frisketenner, altså fokusere på å forebygge tannsykdom. Hvis man i samarbeid med pasienten ikke får til det, kan det utvikles hull i tennene som må repareres med for eksempel en tannfylling. Dette svekker tannen på lengre sikt.