Medisiner
Hva du skal betale i egenandel for medisiner, er avhengig av om medisinen er på blå resept, er på hvit resept eller er reseptfri. Du betaler egenandel for medisin på blå resept inntil du når grensen for å få frikort. Minstepensjonister skal ikke betale egenandel for medisin på blå resept. Du skal maksimalt betale 520 kroner per utlevering, som svarer til 3 måneders forbruk.
Når det gjelder medisin på hvit resept skal selv betale fullt ut for medisinen. Men etter folketrygdloven § 5-22 kan du ha rett til å få dekket 90 prosent av de utgiftene som overstiger 1891 kroner. Men dette gjelder kun de som også fikk det i 2017. Fra 2020 gis det ikke lenger bidrag til dekning av utgifter til medisiner på hvit resept.
Kommunale helse- og omsorgstjenester
Kommunen kan ikke kreve egenandel for hjemmesykepleie eller for hjelp til å stå opp og legge seg, til personlig hygiene, til toalettbesøk, til å kle på og av seg, til å spise og nødvendig tilsyn og tilsvarende behov. De kan ikke kreve egenandel for avlastningstiltak som skal hjelpe den som har tyngende omsorgsarbeid. De kan heller ikke ta egenandel for støttekontakt eller omsorgslønn.
For de tjenestene som kommunen kan ta egenbetaling for, fastsetter kommunen selv nivået på egenandelen. Egenandelen kan likevel ikke overstige kommunens kostnader ved å gi deg tjenesten. I tillegg kan egenandelen ikke settes høyere enn at du sitter igjen med nok til at du får dekket personlige behov og oppfylt ditt ansvar som forsørger. Dersom du har formue, kan kommunen ikke kreve egenandel av formuen. Hvis den samlede skattbare nettoinntekten til husstanden din før særfradrag er under 2 G, skal ikke egenandelene til sammen overstige 210 kroner per måned.
Egenandelen på hjemmehjelp beregnes etter inntekten din. Også i dette tilfellet skal ikke egenandelen være høyere enn hva det koster kommunen å gi hjemmehjelp.
Her er et eksempel:
Hvis din skattbare nettoinntekt før særfradrag er mindre enn 2 G (frem til 1.5.2020 kr 199 716), skal du maksimalt betale 210 kroner i måneden i egenandel
Sykehjem eller bolig med heldøgns omsorgstjenester
Beboere på sykehjem og de som bor i en bolig med heldøgns omsorgstjenester, skal betale egenandel etter inntekt. Kommunen kan kreve en egenbetaling på 75 prosent av inntekter inntil folketrygdens grunnbeløp (99 858 (2020-tall), fratrukket et fribeløp på 8 400 kroner per år. Av inntekter som overstiger folketrygdens grunnbeløp, betales inntil 85 prosent.
Her er et eksempel:
Den eneste inntekten er en netto (etter skatt) pensjon på 220 000 kroner (2020-tall). I løpet av ett år blir egenbetalingen 170 714 kroner (2020-tall).
Det er ikke bare pensjon som regnes som inntekt. Også næringsinntekt, leieinntekt, renter og annen avkastning av formue, etter fradrag av skatt og gjeldsrenter, regnes som inntekt.
Her er et eksempel:
Netto pensjon (etter skatt) er 220 000 (2020-tall), netto leieinntekt er 20 000, mens avkastningen av formue er 25 000. I løpet av ett år blir egenbetalingen 208 964 (2020-tall). Det beregnes egenandel av avkastningen av formue, men ikke av selve formuen.
Dersom du har en hjemmeværende ektefelle, skal du få fradrag for det i beregningsgrunnlaget.
Hvis du har et korttidsopphold på institusjon, kan du bli krevd for en egenbetaling på inntil 165 kroner per døgn og inntil 85 kroner for det enkelte dag- eller nattoppholdet.
Du skal, i tillegg til fordelen med fribeløpet på 8 400 kroner, alltid sitte igjen med minst 25 prosent av folketrygdens grunnbeløp til eget bruk. Med nåværende grunnbeløp blir det 24 964 kroner (2020-tall).
Rehabiliteringsopphold
Helseregionene (spesialisthelsetjenesten) tilbyr rehabilitering gjennom egne sykehus. I tillegg har de inngått avtale med offentlige godkjente opptreningsinstitusjoner og to helsesportssentre, Valnesfjord og Beitostølen.
Som hovedregel må du betale egenandel på en opptreningsinstitusjon. Egenandelen er på 150 kroner døgnet. Ved de to helsesportssentrene vi nevnte ovenfor, er det ikke egenandel.
Den egenandelen du betaler for oppholdet, går inn under tak 2. Det vil si at taket på egenandelen er på 2 176 kroner (2020-tall), og den omfatter også egenandel til fysikalsk behandling.
I 2021 er frikort tak 1 og tak 2 slått sammen. Egenandelstaket er 2460 kroner.