Norges Parkinsonforbund samarbeider med flere ulike rehabiliteringssentre som har spesialisert seg i opphold for personer med parkinson.
Helseregionene tilbyr rehabilitering gjennom egne sykehus. I tillegg har de inngått avtale med private opptreningsinstitusjoner med offentlige godkjenning.
Norges Parkinsonforbund samarbeider med flere ulike rehabiliteringssentre som har spesialisert seg i opphold for personer med parkinson.
Kastvollen Rehabiliteringssenter er en del av spesialisthelsetjenesten og har avtale med Helse Midt-Norge om dagrehabilitering og 32 døgnbaserte plasser. Pasientgruppen ved senteret er personer med nevrologiske og nevromuskulære sykdommer.
Kastvollen ligger i Inderøy kommune, i gamle Nord-Trøndelag fylke. Kastvollen legger vekt på aktiviteter som fremmer fysisk og mental helse, og har flott natur i nærområdet rundt senteret.
Kastvollen tilbyr både individuelle opphold og gruppeopphold. Brukerne får egne team å forholde seg til og en undervisnings– og aktivitetsplan for oppholdet. Tiltakene er intensivt tilpasset og består av både undervisninger i ulike tema, samtalegrupper, individuell trening, gruppetreninger, sosiale aktiviteter m.m. Vi har et flott uteområde som vi bruker aktivt i rehabiliteringsprosessen.
Tilbud for personer med Parkinson sykdom:
Kastvollen har egen strandlinje. Aktivitetstilbudene består blant annet av friluftsaktiviteter med ridning, kanopadling, fisking, grilling, asfalterte stier og turstier. Innendørs finnes ulike treningsrom og fellesarealer med varierte aktivitetsmuligheter. Senteret er fhv nytt, flyttet inn i okt. 2018, og det er et senter som er godt tilrettelagt for de tjenestene vi skal tilby. Kastvollen har eget kjøkken og serverer god og hjemmelaget mat.
Kastvollen kan ta imot to brukere med stort hjelpebehov om gangen. De kan få hjelp til blant annet all personlig hygiene, hjelp til å spise, hjelp til forflytning/heis, stomipleie, kateterisering.
Kastvollen har egen hjemmeside www.kastvollen.no og de er på facebook.
Vigør er et av Norges største rehabiliteringssentre og tilbyr spesialiserte rehabiliteringstjenester for pasienter fra hele landet. Senteret innkaller hovedsakelig personer med parkinson i gruppeopphold, men det er også mulig å komme inn på individuelle opphold. For de som kommer inn i gruppe har de tilbud om 3 dagers pårørendeprogram i starten av oppholdet. Logopeden er LSVT LOUD sertifisert og senteret tilbyr egne grupper med 4 ukers varighet basert på LSVT LOUD konseptet.
Under rehabiliteringsoppholdet har de har fokus på symptom- og funksjonsbedring både i forhold til aktiviteter i dagliglivet, gangfunksjon, motorikk, balanse, styrke, koordinasjon, kommunikasjon og sosialt. Oppholdet skal bidra til økt mestring av hverdagen og gi mer kunnskap og økt trygghet. Brukerne får tilbud om daglig oppfølging av fysioterapeut og logoped både individuelt og i gruppe, samt henvisning til andre faggrupper på huset ved behov.
Under opphold på Kurbadet kan brukerne ha kontakt med fysioterapeuter, treningsinstruktører, sosionomer, attføringskonsulenter, leger og legespesialister, helsesekretær og laboratorium, sykepleiere og hjelpepleiere, veiledere, ergoterapeuter, ernæringsfysiolog, psykolog, nevropsykolog, logoped, miljøarbeider.
Kostholdet ved senteret baserer seg på fisk og vegetarisk mat. Mange brukere har gitt tilbakemelding på at de spiser mer frukt og grønt når de kommer hjem enn de har gjort tidligere.
Gruppeopphold fungerer best for de som kan klare å følge timeplanen og på egenhånd møter opp og deltar aktivt, men senteret kan yte assistanse til de som har lettere kognitiv svikt eller lignende. Ved behov for mye hjelp, kan det tilrettelegges for ledsager etter egne regler, primært ved individuelt tilpasset opphold.
Marka, parker og lysløypa en meter fra senteret. Tromsø har ett bredt anerkjent kulturliv og aktivitetsnivå med sin urbanitet omringet av spektakulær arktiske natur. Innendørs har senteret blant annet to bassenger med temperaturer på 30° og 34°, boblebad, stor treningsal og gymnastikksal.
Ringen rehabiliteringssenter tilbyr både individuelle opphold og gruppeopphold.
Etter kartlegging fra fagteam utarbeides et individuelt tilpasset program rettet mot pasientens funksjonsmål og deltakelsesevne. Fokus vil være aktive tiltak etter målsetning sammen med brukeren.
Døgnopphold for parkinson:
Ringen har flott utsikt over Mjøsa og omkringliggende områder. Turmulighetene i området er mange med stier som har ulike vanskelighetsgrader. Reiser ned til Mjøsa, Helgøya klatrepark, Prøysenhuset. Senteret tilbyr blant annet turer til Mjøsa, Prøysenhuset og Helgøya klatrepark. Innendørs har de moderne treningsaler og svømmebasseng som holder 33 grader arrangerer de hyggekvelder og har hobbyrom.
Ringen har et fast team med to sykepleiere, to fysioterapeuter og ergoterapeut, hvorav tre som er sertifiserte instruktører i LSVT BIG. Nevrolog bistår med vurderinger ukentlig. Logoped har fellesundervisning hver tredje uke. Sosionom, psykolog og ernæringsfysiolog har også fellesundervisninger, samt tilbyr samtaler ved behov.
Haugland rehabiliteringssenter gir tilbud om spesialisert tverrfaglig rehabilitering både i grupper og som individuelle opphold. Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter er et rehabiliteringssenter innen spesialisthelsetenesten. De tar imot rundt 1 300 pasienter årlig med variasjon i funksjonsnivå, tilstand og diagnose. Pasientene kommer i hovedsak fra fylkene Rogaland og Vestland, men tilbudet er landsdekknde. Aldersgjennomsnittet er under 50 år.
Ved Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter er det en stor tverrfaglig stab med kompetanse innen spesialisert rehabilitering. Fagmiljøet består av leger/ legespesialister, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, idrettspedagoger, klinisk ernæringsfysiolog, logoped, sosionom, arbeidskonsulent og helsefagarbeiderr. Medisinsk fagleg ansvarleg er overlege Helena Aarsnes, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.
Parkinson
Tilbudet for deg som har fått diagnose parkinson, og som har behov for opprettholde eller bedre funksjonsnivået ditt.
Mål:
Tiltak og metode:
Tilbudet er et gruppetilbud som varer i tre uker. Vi arbeider tverrfaglig og benytter en helsepedagogisk og kognitiv tilnærming i rehabiliteringen, og en i teamet vil være koordinatoren din under hele oppholdet.
Vi kan bidra med å gi deg hjelp til mestring av endringer du har fått i funksjonsnivået ditt. Du får hjelp til å nå målsettingen din og teamet vårt vil ha stort fokus på ressursene dine. Under gruppeoppholdet legger vi stor vekt på å gi deg mestringsoppgaver og du får både individuell trening, trening i gruppe og du deltar gruppesamling.
Ut frå dine behov og din funksjon, vil aktivitettene være tilpasset til deg. Om du har behov, kan vi gi deg hjelpemiddelvurdering, ADL-trening (trening på dagliglivet sine aktiviteter) og trening av kognitive funksjonar.
Vi har mange spennende og allsidige aktiviteter både inne og ute som blir gjennomført som trening i gruppe. Vi har blant annet gruppetrening i gymsal basert på LSVT (basisøvelser), individuell/gruppetrening i basseng, dans/aktivitet til musikk, kroppsbevissthetstrening, balansetrening, avspenning, styrketrening, kondisjonstrening, stavgang, tuer og naturopplevelser.
Les mer om parkinsontilbudet
Kortid
Vi har vi lang erfaring med gruppeopphold ved Parkinsons sykdom. Det er her en god arena for å møte andre med same diagnose, samtidig som du får faglig tilrettelegging og oppfølging: Hvilken trening er smart når du har fått parkinson? Hvordan kan du forholde deg når kroppen ikke lenger vil samarbeide? Undervisningen kommer òg inn på kognitiv terapi, et nyttig verktøy for å se på hva du tenker om det som skjer med deg og kroppen din.
Les mer om tilbudet og hvordan du kan søke om opphold
Gruppeopphold
Vi tilbyr i 2024 gruppeopphold for personer med parkinson med oppstart i mars, mai, juli, og november.
Klikk her for mer informasjon om gruppeopphold og hvordan du kan søke
Om Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter
Beliggenheten ved fjord og fjell muliggjør tilrettelegging for gode friluftslivsopplevelser. Innendørs har senteret flere treningsaler, muligheter for individuell/gruppetrening i basseng, dans/aktivitet til musikk, kroppsbevissthetstrening, balansetrening, avspenning med mer. I tillegg er det mulig å delta på håndverksaktiviteter, sosiale utflukter og kulturelle aktiviteter på ettermiddag og kveld.
Senterets erfaring er at mange av de som deltar i parkinson gruppeopphold er kreative personer som har mye å by på. De bidrar positivt i miljøet på senteret ved å skrive dikt og lage bilder eller med initiativ til sang og dans.
Røde Kors sin satsing på Haugland førte til at det internasjonale gymnaset United World College ble etablert der i 1995. Gymnaset er nærmeste nabo og gir et positivt internasjonalt preg på miljøet med lærere og elever fra nesten 100 forskjellige land.
Unicare Steffensrud tilbyr opphold for personer med parkinson både i gruppe og individuelt.
Gruppeopphold gjennomføres to ganger i året i april/mai og i november/desember med 6-8 deltakere med parkinson hver gang. Disse oppholdene har tre ukers varighet og har fokus på:
Det meste av aktivitetene foregår i gruppe, men oppholdet tilpasses den enkelte Individuelle opphold har fokus på pasientens målsetting og mye av tilnærmingen er som ved gruppeopphold. Les mer om individuelle opphold.
Personalgruppe: legespesialister, fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere, idrettspedagoger, klinisk ernæringsfysiolog, sosionom, logoped, aktivitør. Nevropsykolog på konsulentbasis.
Utemiljøet er variert og gir muligheter for mestringsopplevelser og aktiv rehabilitering. Utendørs bademuligheter om sommeren og lysløyper om vinteren ligger i umiddelbar nærhet til senteret. Det er opparbeidet tilrettelagte turveier av variert vanskelighetsgrad. Elektrisk rullestol kan benyttes på disse veiene.
I utgangspunktet kan man få hjelp til det meste – stell, forflytning, toalettbesøk, spisesituasjonen etc. Det er absolutt ikke krav til at brukerne må være selvhjulpne, men de skal ha et rehabiliteringspotensiale og kunne delta i aktiviteter. Det er mulig å ha med ledsagere.
Unicare Fram er et rehabiliteringssenter i spesialisthelsetjenesten. Vi holder til i naturskjønne omgivelser i Bærum, rett utenfor Oslo. Vi tilbyr individuelle døgn- og dagopphold til personer med Parkinsons sykdom, hvor du får et tilrettelagt rehabiliteringstilbud der dine mål og behov er førende for selve rehabiliteringsprosessen. Vi jobber tverrfaglig ut fra en helhetlig tankegang for at du skal nå dine rehabiliteringsmål og legger opp til et trenings, lærings og mestringsopphold.
Vi har tilbud både til nydiagnostiserte og til personer som har hatt sykdommen i flere år. I tillegg tilbyr vi tilrettelagt oppfølging etter DBS operasjoner, hvor fokus er å mestre endringer i kroppen, tilvenning til bruk av stimulator og eventuelle endringer av medisiner.
Dersom du opplever at sykdommen din er i endring, kan vårt tverrfaglig team gjøre en observasjon og kartlegglegging, og i samråd med deg, overføre nyttig informasjon til din nevrolog. I tillegg vil vi sammen finne gode tiltak til deg, for å mestre symptomene/sykdommen og øke livskvaliteten.
Vi er opptatte av et godt samarbeid med pårørende og samarbeidspartnere. Hos oss er også pårørende velkomne, og hvis ønskelig kan de inviteres til både å delta på samtaler og aktiviteter.
På Unicare Fram har vi et bredt tverrfaglig team, bestående av blant annet nevrolog i 100% stilling, sykepleiere, fysio- og ergoterapeuter, logoped, sosionom, arbeidsveileder og idrettspedagoger. I samråd med ditt tverrfaglige team, vil du få informasjon, kunnskap og ulike verktøy, slik at du kan leve best mulig med din Parkinson sykdom.
De tverrfaglige europeiske retningslinjer for personer med Parkinson sykdom danner grunnlaget for kartlegging, undersøkelse, oppfølging og behandling hos oss. Vi er opptatt av kunnskapsbasert praksis og flere av våre ansatte er fagveiledere i Parkinson Net, og andre er deltakere i nettverket.
Våre terapeuter er sertifiserte innen ulike forskningsbaserte treningsmetoder for Parkinson sykdom, som Parkinson Wellness Recovery (PWR), Rock Steady Boxing, Lee Silverman Voice Treatment (LSVT – BIG og LSVT – LOUD)
Vi har også et økt fokus i rehabiliteringsoppholdet på psykisk og mental helse, for å gi økt livskvalitet. Flere av våre sykepleiere, terapeuter og pedagoger er utdannet innen kognitiv adferdsrettet terapi (CBT). I tillegg har vår sosionom videreutdanning i psykisk helsearbeid.
Vi tilbyr:
Følg oss gjerne på vår hjemmeside www.unicare.no/fram og på Facebook.
Valnesfjord helsesportsenterbruker naturen mye i rehabiliteringen, og fokuserer på hvordan man kan bruke fysisk aktivitet for å ta vare på helsen.
Senteret benytter ikke en bestemt metode i sin tilnærming til personer med parkinson, men har kjennskap LSVT og andre viktigste metodene som brukes innen fagfeltet.
Ulike typer opphold:
Rehabiliteringsteamene består av leger, fysioterapeuter, spesialpedagoger i kroppsøving, ergoterapeut, sykepleier, rideinstruktør, sosionom og ernæringsfysiolog. Arbeidskonsulent og psykolog er også tilgjengelige.
Aktivitetstilbudene består blant annet av bassengtrening, kondisjonstrening (ergometersykkel, tredemølle m.m.), styrketrening, ridning, klatrevegg, avspenning, orientering, frisbeegolf, kanopadling, bueskyting, tilrettelagte turstier, orienteringsløyper, lysløype, fiskeplasser, kanobrygge og gapahuker. Senteret har også en omfattende utstyrspark med ulikt utstyr og aktivitetshjelpemidler for uteaktiviteter.
Aktivitetene foregår i hovedsak i grupper, så man må ha nytte av å være i aktivitet i gruppe sammen med andre. Aktiviteten bli individuelt tilpasset i gruppa. Unntaksvis settes det opp individuelle timer med fysioterapeut og/eller ergoterapeut. Om man har behov for hjelp til daglige gjøremål (utover den tiden man er i felles aktivitet), bør man ha med seg ledsager.
Tilbudet for deg som har Parkinsons sykdom
Unicare Hokksund er en del av spesialisthelsetjenesten og tilbyr rehabilitering for pasienter fra hele landet.
Slik jobber vi
Vi tilpasser rehabiliteringsprogrammet vårt til deg, din funksjon og dine behov
Vi tilbyr både dag og døgn opphold som varer i inntil fire uker, individuelt og i grupper.
Gruppeoppholdene for pasienter med Parkinsons sykdom er 4 ganger i år, de varer 4 uker og det er inntil 6 personer i en gruppe.
Trening, læring og mestring Behandlingen er basert på Europeiske retningslinjene. Din timeplan inneholder individuell trening, gruppeaktiviteter tilpasset ditt funksjonsnivå, veiledning og oppfølging hos relevante fagpersoner.
Vi har bl.a.:
Pårørende
Kan delta på undervisningstimene med ernæringsrådgiver og lege, på treninger med fysioterapeuten, avslutningssamtale med fysioterapeut/lege hvis deltakeren ønsker.
Oppfølging etter oppholdet
Sammen med deg planlegger vi tiden etter rehabiliteringsoppholdet. Vi kartlegger dine behov for videre oppfølging i hjemmet, i kommunen og evt. på arbeidsplassen. Ved avreise utarbeides en tverrfaglig sluttrapport som sendes til deg, henvisende instans og fastlege.
Du får
Henvisning og inntak
Du kan henvises til rehabilitering hos oss direkte fra sykehus, eller fra fastlege og privatpraktiserende avtalespesialister gjennom Regional koordinerende enhet (RKE). Du kan i tillegg søke om egenbetalt rehabilitering eller rehabilitering gjennom forsikringsordninger.
Aure Rehabiliteringssenter er en del av spesialisthelsetjenesten i Helse Møre og Romsdal. Rehabiliteringssentret tilbyr 5 dagers opphold for parkinsonpasienter der for kartlegging og oppfølging blir gjennomført via video eller telefon hjemme. På den måten blir vi bedre kjent med deg før du kommer, og vi kommer raskere gang med å gi deg mer relevant behandling under oppholdet. Ved behov kan det også bli aktuelt med ambulant oppfølging og/eller poliklinisk konsultasjon.
Vi har tverrfaglig tilnærming til pasientene,- og vi har følgende yrkesgrupper; sykepleier, nevrolog, psykomotorisk fysioterapeut, osteopat, fysioterapeut, ergoterapeut og logoped.
Tilbudet passer spesielt godt for deg som er nydiagnostisert, og inneholder treningstimer både individuelt og i gruppe, samt bassengtrening. Du får undervisning i ulike temaer av nevrolog, fysioterapeut, ergoterapeut og sykepleier/vernepleier.
Du kan få tilbud både individuelt og i gruppe. Du får egen rehabiliteringskoordinator å forholde deg til, og en individuell tilpasset undervisnings– og aktivitetsplan for oppholdet.
• Gruppeopphold (1 uke med evt. digital/poliklinisk oppfølging gjerne i samarbeid med hjemkommunen): Undervisning, fysisk aktivitet, temaer i små grupper, erfaringsutveksling og sosiale aktiviteter. Variasjon mellom individuell- og gruppetrening som baseres på LSVT-big og PWR. Passer ikke for pasienter med store kognitive utfordringer.
• Individuelle opphold for deg som ikke ønsker å delta i gruppe. Tilbudet blir individuelt tilpasset i forhold til dine utfordringer.
• Gruppeopphold for nydiagnostiserte (1 uke): En intensiv uke med undervisning, fysisk aktivitet, temaer i små grupper og sosiale aktiviteter, flere fagpersoner er involvert.
Aure ligger i Møre og Romsdal, ca en time fra Kristiansund og to timer fra Trondheim. Aure Rehabiliteringssenter legger vekt på aktiviteter som fremmer fysisk og mental helse, og har flott natur i nærområdet som aktivt brukes i forbindelse med rehabiliteringen.