1. oktober 2016 kom det nye regler for førerkort og helsekrav.
Har du fått førerkort etter de gamle reglene gjelder førerretten frem til du fyller 75 år. Når førerkortet skal fornyes er det de nye reglene som legges til grunn.
Dersom fornying blir nødvendig, er det gjerne legen eller nevrologen som gjør oppmerksom på det. Hvis du merker at sykdommen forverres slik at symptomene kan påvirke kjøreevnen, bør du selv ta initiativ til en vurdering.
Det er fastlegen sin oppgave å innhente opplysninger slik at han/hun kan gjøre en samlet vurdering av kjøreevnen og fylle ut helseattesten. Parkinson er ikke nevnt eksplisitt i de nye reglene, men det generelle kravet for nevrologiske sykdommer er dette:
«Helsekrav er ikke oppfylt når nevrologisk sykdom, skade eller operative inngrep gir endret funksjon av det sentrale eller perifere nervesystem med svekket balanse, svekket koordinasjon, svekkede psykomotoriske funksjoner, svekkede kognitive funksjoner eller visuell neglekt og svekkelsen medfører økt trafikksikkerhetsrisiko».
Det er særlig to punkter under punktet om nevrologiske sykdommer som er relevant for parkinson, degenerative nevrologiske sykdommer med sannsynlig sen progresjon eller med mulig rask progresjon.
Med sen progresjon gjelder følgende:
Vurderer nevrolog at det er tilfredsstillende fysisk og kognitiv funksjonsevne, vil helsekravene være oppfylt. For eksempel skal nevrologen vurdere om legemiddelbehandling medfører variasjon i funksjonsnivå gjennom døgnet. For gruppe 1 førerkort (personbil, motorsykkel m.m) kan førerrett først gis for inntil to år og deretter for inntil fem år. For gruppe 2 (tyngre kjøretøy som C og C1) og gruppe 3 (buss, drosje, utrykningskjøretøy), kan førerrett gis for inntil ett år av gangen.
Med mulig rask progresjon gjelder følgende:
Vurderer nevrolog at det er tilfredsstillende fysisk og kognitiv funksjonsevne, vil helsekravene være oppfylt for gruppe 1, men ikke for gruppe 2 eller 3.
Dispensasjon
Det kan gis dispensasjon fra helsekravene, men kun når det etter en samlet vurdering av helsetilstand og trafikksikkerhet vil være åpenbart urimelig å avslå en søknad om dispensasjon. Behovet for å beholde den aktuelle førerretten skal ikke vektlegges i vurderingen. Det er fylkesmannen som etter søknad innvilger dispensasjon.
Fortsatt meldeplikt
Meldepliktforskriften er ikke endret etter 1. oktober 2016. Leger, psykologer og optikere er pålagt meldeplikt til Fylkesmannens helseavdeling dersom en person, på grunn av helsesvekkelse, ikke ansees skikket til å inneha førerkort. Dette gjelder for sykdommer som forventes å vare i mer enn seks måneder.
Den som sender melding til Fylkesmannen må i tillegg gi pasienten muntlig og skriftlig melding om at han eller hun ikke skal kjøre.
Kortvarig helsesvekkelse
I noen tilfeller kan det oppstå kortvarige helsesvekkelser som forventes å bli bedre innen 6 måneder. I slike tilfeller skal det kun gis en muntlig melding til sjåføren. Advarselen skal nedtegnes i journalen. Et eksempel på en slik kortvarig situasjon er søvnighet under opptrapping av agonister.
Førerkortveilederen til Helsedirektoratet
Tvil om kjøreferdigheter - se egen artikkel