1. Hva er Apomorfin?
Apomorfin er en såkalt dopaminagonist – et legemiddel som stimulerer dopaminreseptorene i hjernen. Det er det medikamentet, som sammen med levodopa (som finnes i Sinemet, Madopar og Stalevo), virker mest effektivt på de motoriske symptomene ved Parkinsons sykdom. Stoffet settes inn under huden og gir rask virkning.
Effekten starter vanligvis etter 4–6 minutter og er maksimal bare noen minutter senere. Virkningen av en enkelt-dose holder seg vanligvis i ca. 45 minutter og av og til i opptil en time.
Apomorfin alene gir sterk kvalme. Derfor må man kombinere det med et kvalmestillende medikament. Det heter Motilium, og inneholder preparatet domperidon.
Levodopa tas som tabletter og er enklere i bruk enn Apomorfin, som injiseres. Hvis man opplever at effekten av levodopa har begynt å svinge betydelig, kan man ha stor nytte av apomorfin-injeksjoner.
2. Hvordan starter behandling med Apomorfin?
Hver person testes for å finne den mest effektive dosen. De fleste blir testet ut ved dagpost – innleggelse er sjelden nødvendig. Man møter fastende på morgenen, helst uten å ha tatt sin morgendose. Deretter starter man en gradvis opptrapping av apomorfin, helt til effekten inntrer. Utprøvingen tar bare noen få timer.
3. Når er det aktuelt med Apomorfin som enkelt-injeksjoner?
De fleste starter med apomorfin som enkelt-injeksjoner. Dette benyttes hos personer som opplever at effekten av levodopa reduseres betydelig eller blir borte og personen blir stiv, får bevegelsesproblemer, kanskje også skjelvinger (off). Antall slike episoder kan variere fra dag til dag. De fleste personer klarer seg med inntil 5–6 apomorfin-injeksjoner per dag. Man endrer ikke dosen av annen behandling. Apomorfin kan kombineres med all øvrig medikamentell og kirurgisk behandling mot parkinson.
4. Når er det aktuelt med Apomorfin pumpebehandling?
Personer som må ha hyppige enkelt-injeksjoner, bør gå over til pumpebehandling. Da tilføres apomorfin i jevn takt via en tynn slange og en nål som settes inn under huden på nedre del av bukveggen. Slangen er forbundet med en pumpe som man bærer med seg. Størrelsen på pumpen kan sammenlignes med en gammeldags walk-man, eller kanskje noe mindre. Slangen skiftes en gang per døgn. Dette gjøres i forbindelse med dusjing eller annet personlig stell. De fleste bruker pumpe kun på dagtid. Iblant kan noen oppleve at dosen bli litt for lav. Da gis et ekstra støt med apomorfin, en såkalt bolus-dose. Det finnes en ekstra knapp for dette på pumpen. Bolus-dosene kan gjentas flere ganger daglig.
Personer på pumpe-behandling må redusere annen parkinsonbehandling.
Noen kan slutte helt med levodopabehandling, men de fleste beholder en liten dose medisiner i tillegg til apomorfin.
5. Er Apomorfin-pumpe en vanlig behandling i Norge?
Apomorfin-pumpe er ingen vanlig behandling, men noen blir svært fornøyde med denne metoden. Det kan være eldre med svingende sykdom som ikke er aktuelle for DBS-behandling. Noen benytter apomorfin i en periode før DBS-behandling, og noen i forløpet etter DBS-behandling, en del år etter operasjonen.
6. Hva er fordelene med Apomorfin-pumpe?
Personer med kraftig overbevegelighet på levodopa kan få disse betydelig redusert på apomorfin. Behandlingen kan startes etter kort forberedelse. Inngrepet er lite og treningsperioden kort.
7. Hvilke bivirkninger er vanlige?
Noen kan oppleve episoder med lavt blodtrykk. Personen bør ha en partner som kan bistå med påmontering og stell av utstyret. God hygiene forhindrer sår på bukveggen. Moderne nåler har medført at behandlingen har blitt betydelig enklere. Apomorfin kan gi økt ereksjon og endre seksualfunksjonen. Om dette er en bivirkning må den og de det gjelder selv bedømme. Impulskontrollforstyrrelser er sjeldne.
8. Hvilke sykehus tilbyr Apomorfin pumpebehandling?
Behandlingen tilbys ved de fleste nevrologiske avdelinger. Det kreves at sykehuset har en trenet parkinsonsykepleier og en nevrolog som har erfaring med metoden.
9. Kan man slutte med Apomorfin og hva er vanlige årsaker til det?
Man kan slutte med Apomorfin når som helst. Man må da gå tilbake til tablettbehandling med tilnærmet den samme type og dose man hadde før oppstart.