Det er ikke mange dagene igjen til at nevrolog Silje Bjerknes skal disputere, men hun får da til å sette av tid til en prat om doktorgradsprosjektet sitt i kantina på Rikshospitalet. Temaet hun har forsket på er hjernestimuleringsoperasjoner (DBS – Deep Brain Stimulation) hos personer med parkinson. Et av spørsmålene hun og de andre forskerne har ønsket å bli klokere på er: Hvilke effekter av operasjonen opplever pasientene ett og fem år i etterkant?
– DBS behandling gir god symptomkontroll over mange år. Ett år etter operasjon var motorikken i form av stivhet, treghet og skjelving i gjennomsnitt 60 prosent bedre, og medisindosene var halvert, sier Bjerknes.
Metode brukt i 20 år
Operasjon med dyp hjernestimulering er en behandlingsform som er aktuell for personer med Parkinsons sykdom der medisiner ikke lenger er tilstrekkelig.
Elektroder plasseres i hjernen og kobles til et batteri, også kalt pulsgenerator, som ligger under huden. Det er effekten av strøm som gjør at blant annet skjelvingen reduseres eller opphører.
Den har fått navnet sitt fordi elektrodene skal treffe et sted dypt inne i hjernen, oftest i subtalamisk nukleus (STN); en kjerne med
nerveceller dypt nede i hjernen. Elektroden bør ligge i den sensorimotoriske delen av STN. Det kreves stor presisjon for å treffe riktig slik at effekten blir best mulig. I Norge har hjernestimuleringsoperasjoner vært brukt siden rundt tusenårsskiftet.
Metoden ble først utviklet i Grenoble på midten av 90-tallet, der en så den hadde gode resultater spesielt for å redusere skjelving,
treghet og stivhet.
Ingen alvorlige hendelser
– Det som er svært positivt er at det er lite uheldige hendelser. De vi fant var stort sett mindre alvorlige, og ingen ga permanente
plager. Sårinfeksjoner var det mest vanlige, sier Bjerknes.
De har sett på to grupper av pasienter. En gruppe har gjennomgått operasjon der det er brukt én mikroelektrode under operasjonen,
for å verifisere at en traff STN, mens i den andre gruppe er det brukt fem mikroelektroder samtidig for å kartlegge målområdet.
Bjerkens forklarer at mikroelektrodene brukes kun for å teste og kartlegge området. Når en er fornøyd med plasseringen, blir den permanente elektroden lagt ned. Hadde én av metodene bedre effekt enn den andre?
– Vi fant at forskjellene faktisk ikke var så store. Men de som har fått operasjon med fem mikroelektroder samtidig gjorde det litt
bedre på motoriske ferdigheter. De rapportere også om noe større bedring på to underbolker under temaet livskvalitet som gikk på kroppslig ubehag og aktiviteter i dagliglivet.