Haris er oppvokst i nord-Hellas, og flyttet til Ungarn som 17-åring for å studere medisin. Interessen for å forske på hjerner startet allerede da.
– Hvorfor valgte du å bli nevrolog?
– Jeg ble fasinert av hjernenes anatomi og funksjon. Hjernen er det mest fantastiske organet vi har – samtidig som det er det organet vi vet minst om. Det er i hjernen personligheten vår sitter. Resten av kroppen vår er som et kjøretøy, som er styrt av hjernen. Vi forstår veldig lite av hvordan hjernen fungerer.
Hjernesykdommer rammer ca. ett av tre mennesker i løpet av livet, og for de fleste av disse finnes det ikke gode behandlinger som kan bremse eller stoppe sykdomsutviklingen. Som nevrolog og nevroforsker får jeg jobbe med den store utfordringen med å bidra til løsningen for en av de vanskeligste sykdommene – Parkinsons sykdom.
Bor i Bergen, men har internasjonalt nettverk
– Har du selv et personlig forhold til noen som har eller har hatt parkinson?
– Min far døde av en sjelden form for parkinson-lignende sykdom, som heter progressiv supranukleær parese (PSP). Hans sykdom har sikkert spilt en rolle, for yrkesvalget mitt. Men livet er komplekst, og det er nok flere grunner bak mine forskningsvalg.
Jeg tror jeg hadde forsket på parkinson, også uavhengig av min fars sykdom.