Når du får diagnosen Parkinsons sykdom du gjerne beskjed om to ting: Det ene er at det er viktig å ta medisinene til riktig tid og i riktig dose. Det andre er at det er en rekke ting du selv kan gjøre som kan bremse progresjonen av symptomene. Seniorrådgiver helsefag i Norges Parkinsonforbund Ragnhild Støkket peker på at hovedmålet er å forhindre skrøpelighet.
– Skrøpelighet er rett og slett at man kommer i en tilstand hvor man er mer utsatt for å kunne trenge hjelp fra andre. Ved å gjøre gode, aktive tiltak helt i starten av sykdomsforløpet, kan denne prosessen bremses.
Tidlig fase
Rådet fra Støkket er å få kontakt med et tverrfaglig nettverk med fagpersoner som kan hjelpe deg gjennom sykdomsforløpet. Det tverrfaglige nettverket bør bestå av fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier, nevrolog, fastlege og logoped.
– Når du har fått diagnosen er det viktig å bruke litt tid på å «kjenne på» hva denne sykdommen er. Hvordan påvirker den meg? Hvordan påvirker den familie og omgangskrets? Snakk med nevrologen, fastlegen, sykepleierne rundt deg, slik at du får et godt grep på sykdommen. Kanskje går det an å akseptere at den er der, selv om du selvfølgelig ikke ønsker å ha parkinson med på lasset, påpeker Støkket. Hun understreker at det også er viktig å få medisinene til å fungere i startfasen.