Alf Hanssen kommer fra Harstad og fikk diagnosen for 12 år siden.
– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde parkinson rett etter at jeg gikk av med pensjon. Etter tjue år som administrerende direktør fikk jeg dette som en tilleggspensjon, sier han spøkefullt.
– Jeg ante ikke hva parkinson var da nevrologen fortalte meg om det. Jeg spurte om jeg kom til å dø av det, men da svarte han at du dør ikke av det, men med det.
Alf sin første tanke var: Hva kan jeg gjøre selv for å bedre situasjonen? Han har alltid trent og vært fysisk aktiv, og det kom godt med nå. Han hadde hørt gode skussmål om opplegget ved Valnesfjord og søkte seg dit.
– Men første gangen jeg søkte fikk jeg avslag, med informasjon om at jeg var for frisk til å reise hit. Først slo han seg til ro med det, men søkte på nytt og kom inn.
Ole Charles Nordheim fra Åse på Andøya fikk diagnosen for bare et og et halvt år siden.
– Min far hadde også parkinson, likevel fikk jeg et lite sjokk da jeg fikk diagnosen.
Han tok seg en lang fjelltur og grublet på hva han skulle gjøre.
– Jeg bestemte meg for å være åpen om diagnosen, og det gjorde situasjonen mye lettere. Det å få komme hit er noe av det beste som kunne skjedd.
Det beste Alf og Ole Charles har lært her i Valnesfjord er bevegelighetstrening.
– Parkinson gjør deg stiv og støl, men tøyeøvelsene vi har gjort her skulle jeg ønske jeg hadde lært mye tidligere, sier Alf.
– Jeg er enig, sier Ole Charles, og legger til:
– Treningsopplegget og veiledningen om hvordan vi kan opprettholde treningen når vi kommer hjem, har vært helt super. Begge sier at de føler de har fått bedre bevegelighet i kroppen. Å møte andre på oppholdet som også har parkinson har vært veldig givende.
– Vi får snakket med andre som går gjennom det samme, og det hjelper veldig på, sier Alf.
Kontinuerlig prosess
Elin Jespersen sier at de tre ukene på senteret er en del av en kontinuerlig prosess.
– Alf og Ole Charles må fortsette treningen når de kommer hjem. De kan også søke om å komme tilbake hit, og det oppfordrer vi til. Dette er en ren parkinsongruppe, men de kan også søke om å komme på generelle opphold. Fordelen med denne gruppen er at de får et spesialtilpasset opplegg for mennesker med parkinson. I tillegg møter de andre i samme situasjon og får bygget nettverk.
Må argumentere godt
Valnesfjord Helsesportssenter har jobbet med dette i omtrent ti år, forteller spesialergoterapeut Heidi Kosmo.
– Det finnes lignende tilbud i hele Norge. De som ønsker rehabiliteringsplass må ta kontakt med fastlegen eller helsepersonell som kan søke om plass for den enkelte.
Det er dessverre en del som opplever at Regional vurderingsenhet (RVE) avslår i første runde, akkurat slik som Alf opplevde.
– Da er det viktig at fastlegen, eller den som søker, argumenterer godt for at det er viktig å komme inn på rehabiliteringsopphold så tidlig som mulig, forteller Elin.