– 228, 229, 230! Cynthia Allen (76) konsentrerer seg om å treffe bordtennis-ballen, samtidig som hun teller taktfast.
Snart har hun og makkeren slått ballen mer enn 230 ganger over nettet uten stans. De tre kvinnene er på trening for parkinsonrammede i Bjølsenhallen i Oslo. Bordtennis har vist seg å gi bedre balanse, konsentrasjon og mestringsfølelse for denne gruppen.
Anne Berit Hjermann (73) og Susanne Meuthen (53) behersker også treningen godt, selv om begge er preget av sykdommen. Meuthen klarer ikke å kontrollere bevegelsene når hun kommer inn i hallen. Etter oppvarmingen ved bordtennisbordet er hun som ny.
Spasmene er nesten borte. Den tidligere fysioterapeuten sender ballene treffsikkert fra seg.
– Jeg elsket jobben min, men nå er jobben å holde meg i form, sier 53-åringen. Hun måtte slutte i yrket i 2021 etter at sykdommen ble konstatert fem år tidligere. De første tegnene kom to år før det. Mistanken om parkinson skyldtes at faren hadde den.
– Skjelving hadde jeg ikke så mye av, men jeg kjente en indre uro og alt gikk saktere. Humøret var ikke lenger på topp, forklarer hun.
Susanne var vant til å trene og var i tillegg pilatesinstruktør og drev med kickboksing. Da hun ble syk, var først boksing et utmerket tilbud, siden den idretten også virker bra på folk med denne sykdommen. Nå er hun hektet på bordtennis.
– Treningen har gitt fantastiske resultater. Jeg kjente fort at bevegelsen ble bedre, jeg ble raskere, mer koordinert og konsentrert. Og så blir jeg sliten i hodet, ler hun.
Merker stor fremgang
Cynthia og Anne Berit forteller om det samme. Sogningen Anne Berit tar ukentlig turen fra Nittedal til Oslo for å trene og møte de andre. Den tidligere sykepleieren og helsesøsteren fikk kommentarer fra mannen sin som syntes at hun smilte skjevt og heller ikke svingte med den venstre armen. Litt senere utbrøt en gammel tante: Du er så skjev, du må gå til legen!
– Jeg gjorde ikke det da, for jeg følte meg i god form, kommenterer hun.
Ett år senere, i 2017, tok fastlegen grep. Refleksene ble sjekket, men alt var i orden. Skjønt fastlegen ga seg likevel ikke og sendte henne til nevrolog.
– Det var et sjokk å få vite at jeg hadde Parkinsons sykdom, sier hun.
Cynthia tenkte på et søskenbarn med samme sykdom, som ble veldig dårlig. Familiemedlemmet hadde varianten atypisk parkinsonisme. Anne Berit fikk påvist en lettere variant. Hun forteller at det likevel var vanskelig å ta den nye situasjonen inn over seg.
– Jeg tenkte at livet var slutt, at jeg kom til å bli sittende i rullestol. Heldigvis ble jeg mer optimistisk. Du dør ikke med en gang, fleiper hun. Legen overtalte henne til å ta medisiner. De hjalp godt. Trening gir positiv effekt.