Han har en lang yrkeskarriere innen syn og synsproblematikk bak seg. Helland har arbeidet som underviser og forsker på landets eneste optikerutdanning på Kongsberg siden 1983. Et års tid etter at han ble diagnostisert med Parkinsons sykdom senhøstes i 2016, valgte han å gå av med pensjon. Han var da ansatt som dosent på Institutt for optometri, radiografi og lysdesign på Universitetet i Sørøst-Norge. Uten å ha hørt noe særlig om eventuell synsproblematikk hos Parkinson-pasienter tidligere, tenkte han at det kunne være en sammenheng. Gjennom kunnskaper om synsprosessen kjente han til sentralnervesystemets anatomi og fysiologi, og at dopamin også er involvert i signaloverføring i netthinnen, og at mange små muskler er involvert i øyebevegelser og blunking.
Fant lite på norsk
Han fant svært lite om syn og Parkinsons sykdom, verken i Tidsskrift for den norske legeforening, eller på nettsidene til Norges Parkinsonforbund. Og i «Veiledende retningslinjer for diagnostisering og behandling av Parkinsons sykdom» fra Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser, er synsproblematikk kun så vidt nevnt. – I veiledningens drøye 70 sider er kun hallusinasjoner, mulig svekket evne til å orientere seg i rom (visuospatiale funksjoner), og redusert blunking, nevnt i noen få avsnitt.
Fant mye internasjonalt
Da Helland oppsøkte nettsider til Parkinsonforeninger i USA, UK, Tyskland og Australia, fant han imidlertid egne undersider om «Parkinsons sykdom og synsproblematikk». ParkinsonGuiden til det svenske Parkinson Förbundet nevner at svekket farge- og kontrastsyn kan forekomme. I tillegg omtales også reduserte øyebevegelser og mindre hyppig blunking som mulige endringer. På den danske Parkinsonforeninges nettsider dukker sløret syn og dobbeltsyn opp på en liste over ikke-motoriske symptomer.
For å finne ut av hva som er gjort av seriøs forskning på området foretok Helland artikkelsøk i PubMed, en stor åpen internasjonal database som administreres av det amerikanske National Library of Medicine i USA. Her registreres de fleste fagfellevurderte forskningsartikler innen helsefag og medisin, fra hele verden. Søk med fagord som «Parkinson’s disease AND vision» ga svært mange treff. – Det foreligger meget god dokumentasjon på at synsproblemer forkommer noe hyppigere hos Parkinson-pasienter, enn hos friske i samme alder.
Ferske tall fra Nederland
Helland fram en studie fra Nederland fra 2020. I et såkalt multisenter tverrsnitts-studie ble 848 personer med Parkinsons sykdom, og en kontrollgruppe på 250 friske personer, stilt en rekke spørsmål om de opplevde problemer med synet. 82% av personer med parkinson rapporterte at de hadde minst et synsproblem. Tilsvarende tall for kontrollgruppen var 42%. – Ut fra disse tallene kan det se ut til at synsproblemer er omtrent dobbelt så vanlige hos oss med parkinson. Hadde samme undersøkelse blitt utført her i Norge, ville resultatet trolig ha blitt omtrent det samme. Basert på det jeg har lest av artikler ser det ut til å være øyebevegelsesforstyrrelser, dobbeltsyn, redusert synskvalitet, endrete visuospatiale funksjoner, øyelokksproblematikk og bivirkninger av medikamenter som er hyppigst forekommende.
Mer fokus på synsproblematikk
Hellands artikkel viser at mange pasienter med Parkinsons sykdom har utfordringer med synet. Noe som igjen kan føre til redusert livskvalitet og økt risiko for fall. Både fastleger og nevrologer, så vel som optikere og øyeleger, kan lett overse synsproblematikk hos disse pasientene. – Det er derfor viktig at vi som pasienter også forteller om eventuelle synsproblemer ved helsekonsultasjoner. Det positive her er at de aller fleste synsproblemene som kan oppstå hos Parkinson-pasienter er kjente synsproblemer, som kan ramme alle. Disse synsproblemene er som regel også lette å avhjelpe med rådgivning, behandling og eventuell korreksjon. Å finne ut om hovedårsaken til et synsproblem er Parkinsons sykdom, bivirkninger av medikamenter, eller generell aldring, er imidlertid ikke alltid lett.