Det er i prosjektet et fokus på teknologiutvikling i stamcelleforskning. Prosjektet består av flere deler, der første del har fokus på å ta hudprøver fra pasienter, isolere hudceller og reprogrammere disse til pasientderiverte stamceller. Disse stamcellene beholder pasientens unike genetikk, men kan differensieres til en hvilken som helst celletype i kroppen.
Mikroplater
Eksempelvis kan ulike subgrupper av nerveceller dyrkes frem. I samarbeid med SINTEF, skal det utvikles egne mikroplater disse kan dyrkes på, med innbygde sensorer for å måle nervecellenes helse og uhelse. Det vil utvikles egen mekanikk for å administrere og måle substanser på en standardisert måte.
Disse nyutviklede oppsettene kan da brukes for bedre å gjenskape de intrikate samspillene mellom nerveceller og andre celletyper ved Parkinsons sykdom, ALS og andre nevrologiske sykdommer. Slike laboratorieskapte sykdomsmodeller gjør det mulig å undersøke sykdomsmekanismer og utvikle nye medisiner.
Etiske vurderinger
En helt egen del av prosjektet tar for seg de etiske problemstillingene som må løftes i arbeid med stamceller, og det vil avholdes månedlige diskusjonsgrupper. Hjernerådet representerer pasientgruppene og vil bistå med formidling av forskningsresultatene, men det er også med en egen brukerrepresentant for Parkinsons sykdom.
Delt prosjektledelse
Det vil være delt prosjektledelse. De første årene skal prosjektet ledes av professor Joel Glover (til høyre i bildet under) ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo, som parallelt skal være mentor for overlege og forskningsgruppeleder Kaja Nordengen (i hvitt i bildet under) ved Nevrologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus, som vil overta som prosjektleder i siste halvdel av prosjektet.