Seniorrådgiver helsefag i Norges Parkinsonforbund, Ragnhild S. Støkket, fremhevet i møtet organisasjonenes bidrag til kunnskapsheving og samarbeid med rehabiliteringsmiljøene. – Rehabiliteringsmiljøene er fremoverlente, nytenkende og løsningsorientert. De og vi må tas med i prosessen når spesialisert rehabilitering skal utformes, sier Støkket.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol åpnet møtet med et ønske om å få organisasjonenes oppfattelse av situasjonen, behov og vurdering av kvalitet på tjenester. Støkket påpeker at organisasjonene møtte en lyttende statsråd.
Kritisk til helseforetakenes virkelighetsbilde
Samtidig viste helseforetakene i sitt innlegg en manglende forståelse av kompleksiteten i spesialisert rehabilitering til personer med kroniske sykdom. De mener prioriteringen skal være rehabilitering i akuttfase for å forebygge kronisk sykdom. Kronikere i senfase, bør få rehabilitering kommunalt, hevder de. Helseforetakene peker på et ønske om dreining av tjenesteene mot dag og kortere opphold, for å tilby flere spesialisert rehabilitering. De hevder det mangler bevis for effekt av døgnopphold over flere uker.
Endringsforslag har ikke bevist effekt
– Brukerorganisasjonene viste frem bevisene for effekt av intensiv tverrfaglig rehabilitering til flere brukergrupper. Det ble ytret en uro for omlegging av etablerte langtidsrehabiliteringsforløp i døgnopphold, til korte forløp på dag, da det ikke finnes evidence for betydning av dette for effekt av rehabiliteringsprosessen. Organisasjonene var opptatt av å bevare spisskompetansemiljøene innenfor spesialisert rehabilitering, understreker Støkket.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol oppsummerte møtet slik; «Vi ser det samme målet, de samme utfordringene. Vi må treffe riktig med riktige tiltak og med en riktig bruk av ressursene».
Norges Parkinsonforbund deltok på møtet i departementet sammen med flere brukerorganisasjoner sammen med ledere i helseforetakene i Helse-Midt og Helse Sør-Øst, NHO og Virke.