Det er første gang det er utarbeidet en rapport om de samfunnsøkonomiske kostnadene ved Parkinsons sykdom. Det er Menon Economics, som har utarbeidet rapporten på vegne av Norges Parkinsonforbund.
Norges Parkinsonforbund presenterte rapporten under Arendalsuka.
Les sak i Dagens Medisin om innholdet i rapporten.
Rapporten viser at de samfunnsøkonomiske kostandene ved Parkinsons sykdom i 2023 var 28 milliarder kroner! Kostnadene ventes å øke, i og med at vi lever lenger, og flere får sykdommen. I 2030 vil sykdomsbyrden ha økt med 19 prosent.
Det er beregnet at hver person med Parkinsons sykdom koster samfunnet 2 millioner kroner i året. 80 prosent av kostnadene kommer i kommunehelsetjenesten, ved at flere med Parkinsons sykdom bor på sykehjem.
- God og tett oppfølging av personer med Parkinsons sykdom kan utsette behovet for sykehjemsplass. Kostnaden til spesialisert rehabilitering ligger i helseforetakene, mens det er kommunene som har kostnaden med sykehjem. Det kan være noe av forklaringen på at rehabiliteringsplasser blir kuttet, samtidig som vi vet at antallet personer med parkinson vil øke med 68 prosent fram mot 2050. Økningen er høyere enn eldrebølgen skal tilsi, sier generalsekretær Kristin Ruud i Norges Parkinsonforbund.
De samfunnsøkonomiske kostnadene fordeler seg på 19,6 milliarder i det som kalles sykdomsbyrde, og som innebærer tapte leveår og dårlig livskvalitet. Helsetjenestekostnader utgjør 5 milliarder kroner, der kostnadene til sykehjem utgjør 2,8 milliarder. Pårørendeinnsats er beregnet til 1,6 milliarder kroner og produksjonstap til 1,7 milliarder kroner i året.
- Parkinsons sykdom er en alvorlig nevrologisk sykdom som vi ikke har noen kur eller behandling for. Det finnes kun symptomlindrende behandling. Sett i lys av den alvorlige diagnosen er det viktig å gi personer med parkinsondiagnosen et godt livsløp. Nyere forskning viser at riktig trening virker. Derfor er tilbud i egen kommune med kvalifisert fysioterapeut viktig, sammen med spesialisert rehabilitering. Vi forventer at Menon-rapporten om Samfunnsøkonomiske kostnader ved Parkinsons sykdom vil føre til endringer - til det bedre - i rehabiliteringstilbudet til personer med Parkinsons sykdom. Rapporten er sendt Helse- og omsorgsministeren, sier generalsekretær Kristin Ruud.
Presentert under Arendalsuka
Rapporten ble fremlagt og debattert under Norges Parkinsonforbund sitt arrangement under Arendalsuka.
– Vi skal bruke innholdet i rapporten til å fortelle politikerne hvorfor de skal prioritere vår sykdom. Vi må ha tilgang til nevrologer, og kommunene må settes i stand til å hjelpe og veilede de som har Parkinsons sykdom, der de bor, sa generalsekretær Kristin Ruud i Norges Parkinsonforbund under arrangementet og til Dagens Medisin.
Hun forventer også bedring i rehabiliteringstilbudet. – Sett i lys av den alvorlige diagnosen er det viktig å gi personer med parkinsondiagnosen et godt livsløp. Nyere forskning viser at riktig trening virker. Derfor er tilbud i egen kommune med kvalifisert fysioterapeut viktig, sammen med spesialisert rehabilitering.