Han er juridisk rådgiver ved Rettighetssenteret til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO). I flere år har han bidratt med innlegg på kurs og annet i Norges Parkinsonforbund, og opparbeidet seg god kompetanse på parkinson og arbeidslivet.
Plikt til tilrettelegging
Mange er opptatt av hvordan parkinson vil påvirke deres jobb og økonomi. Atle Larsens svar avhenger av hvor langt diagnosen har utviklet seg, hva slags jobb du har, og hva den krever. Alder betyr noe. Mange med parkinson er i midten eller slutten av arbeidslivet. Det har også noe å si hvordan arbeidsgiver tilrettelegger.
– Loven pålegger arbeidsgivere å tilrettelegge arbeidet for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Ofte er det for lite kunnskap om tilrettelegging og mange overlater for mye til arbeidsgiver. Yrkesaktive personer med parkinson bør ta initiativet og være proaktive. Du vet selv hva som skal til for å fungere i jobben. Arbeidsgiver har ikke definisjonsretten alene. God tilrettelegging forebygger nedtrapping av jobb og utsetter behovet for uføretrygd, understreker Atle Larsen. Tilrettelegging innebærer mye ulikt. Ved spesielle tiltak kan arbeidsgiver kontakte NAVs arbeidslivssenter.