Fortell oss litt om forskning din
Jeg jobber hos Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB) ved Stavanger universitetssykehus, og min hovedinteresse er å forstå hvilke faktorer som påvirker risikoen for at en person med Parkinsons sykdom vil utvikle demens.
Hva betyr det?
Mens noen mennesker med Parkinsons sykdom utvikler demens i løpet av få år, forblir de fleste upåvirket i mange år. Ved å studere tidlige faser av Parkinsons sykdom prøver vi å finne faktorer som kan måles for deretter å kunne forutsi hvem som har størst risiko for å utvikle demens. Eksempler på disse faktorene kan omfatte biologiske, genetiske eller kliniske markører.
Hva prøver du å oppnå med din forskning? Hvordan ser du på fremtiden?
Demens påvirker folks livskvalitet sterkt. Hvis vi kan forutsi hvem som har høyest risiko for demens, vil dette hjelpe leger til å gi best mulig oppfølging. På lang sikt er målet vårt å bruke denne kunnskapen til å utvikle måter å hindre forekomster av demens.
Hva er tilbakemeldinger fra de som har deltatt på dine presentasjoner?
På WPC presenterte jeg vår studie av mutasjoner i genet GBA, som er en av de vanligste genetiske årsakene til Parkinsons sykdom. Dette arbeidet ble muliggjort gjennom støtte fra generøse givere via Norges Parkinsonforbund, som ga oss midler til å bygge samarbeid med grupper som studerer Parkinsons sykdom i Storbritannia og Sverige. På grunn av dette kan vi se på GBA-genet fra mer enn 800 personer fra Nord-Europa. Vi fant ut at personer med en GBA-mutasjon hadde høyere risiko for å utvikle demens og at motorsymptomene forverres raskere.
Vi var veldig glade for at så mange mennesker viste interesse for posteren vår. Disse inkluderte bl.a. grupper som arbeider med mennesker med GBA-mutasjoner i andre land, selskaper som er interessert i å utvikle terapier for GBA-tilknyttet PD og personer med PD. Jeg håper at dette vil resultere i nye og større samarbeid i fremtiden.
Hva er din opplevelse av verdenskongressen (WPC)?
Dette var andre gang jeg deltok på WPC, og det var en god opplevelse. Det er flott å få muligheten til å møte ikke bare ledende forskere og høre om ny forskning, men også å dele våre funn med personer med Parkinsons sykdom. Dette hjelper oss til å bedre forstå hva som er viktig for folk med Parkinsons sykdom, og hva vi bør fokusere vår forskning på.