Vi har spurt professor, nevrolog og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB), Guido Alves (bildet).
Mange som har Parkinsons sykdom og parkinsonisme, synes forskningen går sakte, selv om det egentlig skjer mye hele tiden. Å legge et puslespill tar tid. Dette vet både Alves og alle andre som forsker på parkinson. De ønsker svar like mye som mennesker som har diagnosen. Men det er ingen snarveier å ta. Å sette sammen et puslespill med så mange brikker, krever tålmodighet og må legges bit for bit.
Hva er det viktigste som skjer innenfor parkinsonforskning i Norge, akkurat her og nå?
Vanskelig å påpeke en enkelt sak, men viktige ting som skjer nå er stort fokus på å forstå de biologiske mekanismene bak Parkinsons sykdom. Hvorfor oppstår den, hvorfor forverrer den seg, og hvorfor er sykdomsutviklingen så forskjellig fra person til person? Å besvare disse spørsmålene er helt avgjørende for å kunne finne fram til bedre og mer persontilpasset behandling.
Samtidig er det økende fokus på kliniske behandlingsstudier (medikamentstudier), og et stadig økende nasjonalt og internasjonalt samarbeid som forsterker og gir mening til ordene «sammen står vi sterkere».
Hvordan samarbeider forskningsmiljøene med hverandre?
På mange ulike måter. For eksempel i forbindelse med at vi har tilgang til datamateriell, vi har mulighet til å slå sammen datamateriell og/eller biologisk materiale for å finne flere svar. De ulike forskningsmiljøene og studiene kan støtte hverandre med å bidra med ekspertise som andre grupper mangler, og/eller mottar ekspertise vi selv ikke har. Og vi kan utveksle personale og hospitanter. Sammen planlegger vi nye studier, både nasjonalt og internasjonalt, og vi kan i fellesskap søke om økonomiske midler til pågående eller planlagt forskning.