Hvorfor bør mennesker med parkinson bli med i nettapotekordningen?
– Vi er ca. 8 000 som har parkinson i Norge, og vi kjøper trolig medisiner for 700–900 millioner kroner årlig. Ved at vi og våre familier og venner benytter nettapotekordningen vi har lansert, går omkring 10 % av alt vi handler der tilbake til gode parkinsonformål. Det vil på sikt kunne genere flere millioner kroner i året, understreker Skare. Han peker på at dette kan oppnås uten at det vil koste hver enkelt deltaker én eneste krone. Det handler bare om å være smart i hvordan vi bruker de pengene som er tilgjengelig, sier Bjørn Skare.
Slipper stress
Ann-Helen Johnsen har benyttet seg av nettapoteket helt siden oppstarten for halvannet år siden. Tidligere hentet hun alltid ut sine parkinsonmedisiner fysisk på apotek i Oslo sentrum.
– Hadde de ikke medisinene mine inne på mitt faste apotek, måtte jeg fysisk ta runden rundt til nærliggende apotek for å få medisinene mine. Andre ganger måtte jeg bestille henting på apoteket igjen etter to dager. Det blir mye stress og du bruker mye tid på å få tak i medisinene. Med sine sikre og raske leveranser har Nettapoteket bidratt til å gi meg mer trygghet i hverdagen, forteller Johnsen. Hun er også godt fornøyd med at det samtidig er mulig å bestille «alt annet» du trenger av øvrige apotekvarer på Nettapoteket, ikke bare parkinsonmedisinene.
I tillegg kan familiemedlemmer og venner benytte samme ordningen og samtidig bidra til å generere inntekter til parkinsonformål. Ann-Helen er medlem i Oslo Nord Parkinsonforening. Hun forteller at foreningen har fått
inn 26 000 kr netto det siste året ved at flere har organisert seg i denne ordningen.
– Det er jo bare gull! Medisiner må vi ha og samtidig å kunne få noe igjen for det på den måten Nettapoteket gir, ja, det er supert! Den økonomiske gevinsten som fordeles til foreningene skaper igjen aktiviteter. Det er en vinn-vinn-sitasjon at det gir midler til forskning og forbundet samtidig, understreker hun.
Fight back i praksis
– Jeg håper at nettapoteket blir hovedløsningen for alle oss som har parkinson og våre familier og venner, og er ment å være et positivt tiltak for de som bruker det, understreker initiativtaker Bjørn Skare. Han forteller at det per februar var registrert 154 medlemmer i apotekordningen, og at det i 2021 ga tilbake omkring 100 000 kr til parkinsonsaken. Skare peker på at det er en felles ambisjon å få 500 personer til å bruke ordningen innen juni 2022. Han har stor tro på at målet blir nådd.
– Du får medisinleveranser fra noen som har kompetanse på parkinson og som vet på forhånd hvor mye medisiner som trengs, slik at du er sikker på å få de medisinene du trenger, når du trenger det, understreker Skare.
Han er opptatt av at parkinsonister sammen som pasientgruppe sikrer at de midler som blir generert ved kjøp av parkinsonmedikamenter, blir kanalisert tilbake til forskning og gode formål knyttet til egen sykdom.
– På min parkinson-t-skjorte står det på ryggen «fight back». Dette apotekprosjektet er «fight back» i praksis. Vi parkinsonister tar kontroll over verdikjeden som pasientgruppe, og sikrer at vi får tilført penger fra egen medisinbruk til forskning og aktiviteter for oss som har parkinson.