– Vi har lenge visst at bevegelse til musikk og rytmer har en veldig god effekt på de fysiske symptomene hos personer med parkinson: Å kunne være i musikken gjør at mange opplever at de får bedre kontroll over bevegelsene, der taktfaste rytmer tilbyr et slags «stillas» som man kan støtte seg på. Det vi ikke vet så mye om er hva som skjer i hjernen når personer med Parkinsons sykdom lytter eller beveger seg til musikk og rytmer, og om aktiv trening kan ha langvarige positive effekter også for andre symptomer. Det er dette vi har lyst å finne ut mer om.
Det sier Kjetil Vikene, postdoktor ved Institutt for biologiske og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen. Sammen med kollegaer skal han i gang med et større prosjekt som skal undersøke hvordan målrettet rytmisk trening og dans påvirker personer med Parkinsons sykdom.
– Den delen av parkinsonhjernen som er syk er avgjørende for menneskets forhold til rytmikk: De såkalte basalgangliene er eksperter på å plukke opp repetisjoner og taktfaste slag, og vi vet at det å lytte til musikk øker aktiviteten i denne delen av hjernen. Dermed tror vi at noe av forklaringen av hvorfor rytmiske terapiformer har så god effekt på personer med Parkinsons sykdom nettopp ligger i at musikken hjelper til å få reaktivert denne delen av hjernen, noe også vår tidligere forskning antyder.