Proteininntak, væskebalanse og timing av måltider kan ha innvirkning på effekten av parkinsonsmedisiner. Helsefaglig rådgiver i Norges Parkinsonforbund, Lemia Boussaada, deler interessant informasjon om sammenhengen mellom kosthold og medikamenter for Parkinsons sykdom.
– De vanligste medikamentene for Parkinsons sykdom inneholder aminosyren Levodopa.
"Transportmiddel"
Proteinene i maten er også bygget opp av aminosyrer. Problemet er at proteinene i maten du spiser konkurrerer med Levodopa om opptak i kroppen, forklarer Boussaada.
– Levodopa og proteinene fra maten vår, bruker samme ’transportmiddel’ for å komme inn i kroppen. Dette ’transportmiddelet’ kan ikke se forskjell på Levodopa og andre proteiner. Så hvis det er mye protein fra maten i blodet, kan det bety at mindre Levodopa kommer fram.
Hun legger til: – Dette er grunnen til at enkelte personer med Parkinsons sykdom kan oppleve en forverring av symptomer etter å ha spist et proteinrikt måltid. Kroppen prioriterer ikke Levodopa over andre aminosyrer, så jo mer protein i maten, desto større sjanse er det for at Levodopa-opptaket blir redusert.
– For å sikre best mulig effekt av medisinen, er det derfor anbefalt at Levodopa tas 30 minutter før eller 60 minutter etter et måltid. Dette gir medisinen en bedre sjanse til å bli tatt opp i kroppen og nå hjernen uten å konkurrere med maten. Det er likevel viktig å understreke at man ikke bør kutte ut proteiner fra kosten, da disse er essensielle for mange andre kroppsfunksjoner. Det som er avgjørende, er tidspunktet for proteininntaket, sier Boussaada.
1,5 liter væske daglig
Hun påpeker også viktigheten av tilstrekkelig væskeinntak. Vann spiller en sentral rolle i kroppens funksjoner, og for personer med Parkinsons sykdom er det spesielt viktig for å bedre medisinopptaket og fordøyelsen.
– Det er anbefalt å drikke minst 1,5 liter væske daglig, og vann er det beste valget, sier Boussaada.
Hun forklarer at vann fungerer som et transportmiddel for næringsstoffer i blodet og er essensielt for alle kroppens celler. Tilstrekkelig væskeinntak er også viktig for å opprettholde et stabilt blodtrykk.
Boussaada deler et praktisk råd
– En enkel, men effektiv strategi er å alltid ha et glass vann eller en vannflaske innen rekkevidde. Dette gjør det lettere å huske å drikke regelmessig gjennom dagen. For at medisinene skal fungere optimalt, er det viktig med nok væske slik at de løser seg opp og får stabil effekt. En fin huskeregel er: Jo flere medisiner en tar, desto mer væske er nødvendig.
En viktig påminnelse er at tørstfølelsen ofte reduseres med alderen, mens behovet for væske forblir like stort.
For personer som har problemer med å få i seg nok væske eller som har lavt matinntak, anbefaler Boussaada å supplere med drikke som inneholder kalorier. Næringstilskudd kan fås på blå resept.
Boussaada understreker viktigheten av individuell oppfølging
– Selv om disse generelle rådene kan være nyttige for mange, anbefaler jeg sterkt at man tar kontakt med en ernæringsfysiolog ved lavt matinntak eller har behov for proteinfordelt kost. En ernæringsfysiolog kan gi personlig tilpassede råd basert
på den enkeltes behov, medisiner og symptomer. Dette kan bidra til å optimalisere både kosthold, væskeinntak og medisineffekt på en måte som er skreddersydd for hver enkelt.