Mathias Toft er overlege og professor på Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, og Lasse Pihlstrøm er lege og postdok-stipendiat samme sted. Fra sitt laboratorium forsøker de sammen med sin stab å løse parkinson-gåten, bit for bit.
Hva forsker dere på om dagen?
Toft: – Vi prøver å finne årsaker til Parkinsons sykdom. Vi vet at arvelighet spiller litt inn, og nå forsøker vi å forstå hva og hvordan. Vi tror dette kan gi oss innsikt i nøyaktig hva som skjer når noen får parkinson, og hvorfor sykdommen rammer akkurat de den rammer.
Pihlstrøm: – Hvis vi forstår årsaken bak parkinson, kan vi kanskje bruke denne innsikten til å utvikle ny og bedre behandling for mennesker med parkinson.
Mange er bekymret for at parkinson er arvelig. Er det grunn til det?
Toft: – Jeg har selv hatt nære slektninger med parkinson, uten at jeg bekymrer meg på vegne av mine barn av den grunn.
Det korrekte vitenskapelige svaret er at nære slektninger av mennesker med parkinson har dobbelt så stor sjanse for å få sykdommen. Men – og dette er et viktig men: Hva betyr dette i praksis? La oss gjøre et tankeeksperiment:
Si at en av 100 nordmenn får parkinson, da vil det blant nære slektninger være to av 100 som får sykdommen. Parkinson er altså fortsatt en sjelden diagnose.