-Parkinsons sykdom er en komplisert sykdom som gir en rekke symptomer og utfordringer i dagliglivet. Mange vil etter hvert ha behov for flere hjelpere fra tjenesteapparatet for å kunne fungere best mulig. Hjelperne befinner seg ofte på ulike tjenestenivåer, som spesialisthelsetjenesten, kommunalt og innenfor ulike etater. Det kan være utfordrende å finne de gode hjelperne, og ikke minst å få de til å jobbe sammen mot et felles mål. Individuell plan er da et godt verktøy for å få alle til å jobbe for det beste for deg som bruker.
Altfor få har nå en IP. I en tidligere spørreundersøkelse utført av Norges Parkinsonforbund svarte kun 5% at de hadde en IP, og erfaringene med å ha en plan var blandet.
Ragnhild Støkket, har flere ganger blitt fortalt gode historier der IP har vært et positivt verktøy. Felles suksessfaktor er å velge en leder av planen som er engasjert i din sak, kjenner sykdommen godt, har god kjemi med deg og kjenner helsesystemet.
Hva er en individuell plan (IP)
IP er et planleggingsdokument som kan gjøre koordineringen med helsetjenester og offentlige etater enklere, og sikre at du får et helhetlig, koordinert og individuelt tilpasset tjenestetilbud.
Planen skal si noe om dine personlige mål og hvordan du skal oppnå disse målene. Du, og eventuelt dine pårørende, skal være med å utarbeide planen. Planen skal gi oversikt over hva du selv er ansvarlig for og hva det offentlige hjelpeapparatet er ansvarlig for.
Det er du som bestemmer om det skal utarbeides en IP for deg. Det er viktig å være oppmerksom på at en IP ikke i seg selv gir rett til ytelser eller tjenester.
Hvordan få individuell plan
Initiativet til å få på plass en IP kan komme fra deg enten du har parkinson eller er pårørende, men hovedansvaret for å utarbeide IP ligger i tjenesteapparatet. I første instans kan for eksempel fastlegen være en inngangsport. Det er fastlegen som skal koordinere ditt behandlings- og tjenestetilbud totalt sett, og skal bidra til at du får en IP.
Kommunen har hovedansvaret for utarbeidelse av IP når minst én av tjenestene er kommunens ansvar. Spesialisthelsetjenesten og
ande relevante tjenester skal medvirke i planarbeidet. Det bør utarbeides bare én plan selv om du mottar tjenester fra flere sektorer.
Koordinator
Når kommunen har ansvaret for å utarbeide IP er det også de som skal finne en koordinator. Koordinatoren skal sikre samordning av
tjenestetilbudet og fremdrift i arbeidet med IP. Dine ønsker skal vektlegges ved valg av koordinator, og det skal tilbys koordinator selv om pasient og bruker takker nei til IP.
Planens innhold og omfang
Den individuelle planens innhold og omfang skal tilpasses behovene til den enkelte. Under utarbeidelsen av planen tas det hensyn til
personens etniske, kulturelle og språklige forutsetninger.