Parkinsons sykdom og symptomer varierer mye fra person til person. Ingen får alt, men alle får noe, i større eller mindre grad, på ett eller annet tidspunkt i løpet av sykdomsforløpet. Derfor er de «ikke-motoriske symptomene» viktig å være oppmerksom på, både for den som har parkinson og for dere som er pårørende.
«Ikke-motoriske symptomer» blir ofte mer fremtredende etter som Parkinsons sykdom utvikler seg. Noen ganger skyldes det bivirkninger av medisiner, som igjen kan føre til treg mage, økt søvnighet og økt tendens til impulskontrollforstyrrelser.
Her følger en oversikt over de mest vanlige «ikke-motoriske-symptomene» som kan oppstå og hvordan de eventuelt kan behandles. Det er ikke alltid det holder å gjøre «så godt man kan», eller «vente til det går over». Noen ganger kan det være lurt, ja helt nødvendig å få hjelp med det som ikke synes, og som heller ikke alltid kan styres med viljen.
Ikke-motoriske symptomer og tips til hvordan de kan håndteres:
Redusert luktesans
Luktesansen kan bli redusert eller borte mange år før diagnosen Parkinsons sykdom stilles, og regnes derfor som en av de
premotoriske symptomene. Det kan være vanskelig å kjenne egen
kroppslukt. Be de nære rundt deg om å si ifra om du lukter.
Tap av luktesans kan påvirke appetitten, fordøyelsen og smaksopplevelsen.
Ved å stimulere andre sanser som syn med fargerik og pent dandert mat, og smaksløker med krydder, kan svekket luktesans kompenseres.
Treg mage
Nervesystemet i tarmene kan bli affisert og tarmbevegelsene bli tregere. Mange opplever da utfordringer med avføring. Det er viktig å være så aktiv som mulig, drikke minst en og en halv liter vann, og spise rikelig med fiber. Hjelper ikke dette bør en legge til svisker og linfrø i maten. Det finnes en rekke preparater som kan lette på utfordringen. Disse kjøpes reseptfritt på apoteket.
Ved hyppig forstoppelse kan en bandasjist hjelpe deg å prøve ut et tarmirrigasjonssystem.
Søvnvansker
Søvnvansker er et vanlig symptom, og omfatter utfordringer med å sovne om kvelden, hyppig oppvåkning, tidlig oppvåkning og drømmesøvnforstyrrelser.
Søvnvanskene må kartlegges og årsaken til søvnvanskene behandles. Når andre årsaker er utelukket eller behandlet kan det henges på parkinsonknaggen. Ulike søvnvansker behandles forskjellig. Nevrologene er eksperter på dette.