Alle kan be venner og familie om hjelp frem i tid. Utfordringen ved slike muntlige ønsker er at de er vanskelige å dokumentere. En fremtidsfullmakt er en formell bekreftelse på hvem som skal hjelpe deg med hva når det blir behov for det. Det sikrer både den som gir fullmakten og den som utfører oppgavene.
Med dagens teknologi er det ikke vanskelig å hjelpe noen med å betale regninger i nettbanken, men det er ikke lov å logge på med andres bank-ID. Hvis det oppstår en konflikt kan det bli problematisk. Man bør derfor ha en fullmakt hvis man skal ha tilgang til å betale regninger for en annen person, selv om det er nær familie.
Hva kan fullmakten gjelde?
Den som gir fullmakt bestemmer hvilke oppgaver den skal gjelde for. Den kan gjelde totale hjelpebehov eller konkret definerte oppgaver. Oppgavene deles ofte inn i økonomiske og personlige forhold.
Økonomiske forhold kan for eksempel være:
• Tilgang til bankkonto(er) for å kunne betale regninger.
• Salg av bolig eller annen eiendom (viktig å definere hvilken/hvilke)
• Håndtering av gjeld
• Drift av næringsvirksomhet
Personlige forhold dekker det som ikke er økonomiske forhold. Det kan være å representere deg i møter med offentlige myndigheter.
Gjennom fullmakten kan du også definere hvem som skal regnes som nærmeste pårørende i møte med helsevesenet og ta beslutninger for deg når du ikke kan det selv.
Det er noen begrensninger for hvilken myndighet som kan gis videre. En fullmakt kan i utgangspunktet ikke gi mulighet til å stemme ved valg, inngå ekteskap, opprette eller tilbakekalle testament.
Hvem kan få fullmakt?
Den som får fullmakt kalles fullmektig. Fullmektigen må være en fysisk person som har fylt 18 år når fullmakten skal benyttes. Som fullmektig kan du i utgangspunktet fritt utpeke ektefelle, barn, søsken, barnebarn, venn eller hvilken som helst person. Siden fullmaktsgivers livssituasjon vil kunne endre seg før fullmakten tas i bruk, anbefales det at fullmaktsgiver også utpeker en fullmektig nummer to.
Fullmaktens innhold
I tillegg til informasjon om hvem som skal være fullmektig og hva fullmakten gjelder, bør fremtidsfullmakten inneholde:
• Dato
• Det må gå klart frem at den skal gjelde etter at fullmaktsgiveren «på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser», som beskrevet i vergemålsloven § 78.
• Vitnene bør opplyse om at fullmaktsgiveren har opprettet fullmakten av egen fri vilje og hadde evne til å forstå hva den innebar.
• Vitnenes navn, adresse, fødselsdato og relasjon til fullmektigen
Hvem kan opprette fremtidsfullmakt?
En fremtidsfullmakt kan opprettes av enhver person som har fylt 18 år og som forstår fullmaktens betydning. Dersom den som oppretter fullmakten kan ha kognitiv svikt, trengs legeerklæring. Erklæringen skal dokumentere at fullmaktsgiver forstår innholdet og betydningen av å opprette slik fullmakt.
Gyldighet
For at fremtidsfullmakten skal være gyldig må den være skriftlig. Fremtidsfullmakten må undertegnes av to vitner. Vitnene må være over 18 år og bør ikke ha egeninteresse i opprettelsen av fremtidsfullmakten. Ektefelle, samboer, barn eller barnebarn kan ikke undertegne som vitner.
Både vitnene og fullmaktsgiver må være samlet når de signerer fullmakten.
Lage selv eller få hjelp?
Det er i utgangspunktet gratis og gebyrfritt å lage en fremtidsfullmakt. Fremtidsfullmakten kan skrives av fullmaktsgiver selv.
Hvis du ønsker hjelp til å sette opp fullmakten, kan du søke råd hos advokat.
Oppbevaring av fremtidsfullmakt
Det er ingen offentlig oppbevarings- eller registreringsordning for fremtidsfullmakter. Fullmaktsgiver oppbevarer den originale fremtidsfullmakten på et sikkert sted og forteller fullmektigen hvor den ligger. Det går også an å informere fastlegen om opprettelsen av
fremtidsfullmakten og hvem som er utpekt som fullmektig.