Vi blir tatt varmt imot av Marianne og Ivar hjemme på Jar i Bærum en tåkete onsdag i slutten av oktober. Ivar har nettopp kommet tilbake fra denne morgenens treningsøkt – på tennisbanen. Dagen i forveien var det boksing.
– Etter at jeg fikk parkinson, har trening etter hvert blitt jobben min, forteller den tidligere TV-profilen.
Tennis har han holdt på med i mange år. Parkinsonboksing er relativt nytt, men ikke desto mindre nyttig og intenst. I tillegg går han turer sammen med kona Marianne. Dessuten sitter han i styret i Oslo og Akershus Parkinsonforening. Til sammen gir dette en ganske full trenings- og aktivitetskalender under overskriften «kjempe mot parkinson».
– Fellesskapet som treningen og arbeidet i Parkinsonforeningen byr på, betyr mye, forteller han.
Tidlig krøkes
Ivar er født og oppvokst i Grønnegata i Oslo, og flyttet til Bærum da han var 14 år. Helt fra han gikk i første klasse, var det naturlig at Ivar endte opp som konferansier på juletilstelninger på skolen. I en alder av 7 år tok han imot publikum, ønsket velkommen og introduserte de som skulle opptre.
– Hvordan læreren min så raskt fant ut at det var nettopp meg som skulle ha den rollen, det vet jeg ikke, men hun var så stolt av meg. Jeg har alltid vært glad i å gjøre sånne ting, forteller mannen som endte opp med å gjøre nettopp dette til sin karriere.
Musikk i fokus
Det var aldri noen plan at karrieren skulle bli slik den ble. Men han hadde i utgangspunktet et sterkt ønske om at folk skulle få mulighet til å høre samme musikk som han selv var glad i. Siden har han vært døråpner for mange generasjoner nordmenn inn til musikkens vidunderlige verden. Fremdeles står musikken sentralt i tilværelsen.
– Når jeg ser en gitar, så tror jeg fremdeles at jeg kan spille på den. Hjernen og erfaringen min tilsier at det går, men fingrene mine vil ikke det nå. Finmotorikken fungerer ikke slik som før. Formen varierer veldig, sier han. Heldigvis trenger man ikke fingre for å høre på musikk. Ivar blir blant annet inspirert av sin yngste sønn som er glad i moderne jazz og rock.
– Erik får meg til å høre på musikk jeg synes er veldig spennende, blant annet norsk progressiv musikk. Ellers har jeg spillelister til ulik bruk, og er åpen for det som tilfeldigvis kommer min vei. Jeg hørte forresten på A-ha sin nye plate i går, forteller den tidligere Beat for Beat-generalen.
Alt for Norge
Han er opprinnelig utdannet lærer og har også jobbet som det. Da ungene var små, var han også hjemmeværende pappa i en tid hvor dette ikke var like selvfølgelig som i dag. I tillegg har han blant annet vært event-produsent, direktør og eier av eget plateselskap, og ikke minst låtskriver. Hvem husker ikke fotball-landslagets kjenningsmelodi «Alt for Norge» eller popgruppen Dance with a Stranger sin hit «The Invisible Man»? Begge er signert Ivar Dyrhaug. Pluss mange andre låter, og mye annet innenfor norsk musikkproduksjon. Karrieren har vært lang, flerfoldig og begivenhetsrik.
Fight back
Det har gått fem år siden han fikk bekreftet diagnosen Parkinsons sykdom, og et års tid siden han i podkasten «Uttafor men Innafor», og deretter i VG, fortalte at han hadde sykdommen. Ivar tror selv han har hatt sykdommen i omtrent åtte år.
– Diagnosen har aldri vært hemmelig, men det var greit å gå ut med det, så slipper noen å lure på hva det er med meg. Jeg har parkinson og lever godt med det. Edgar Valdmanis i Oslo og Akershus Parkinsonforening spurte om jeg ville være med i en podkast-episode, og jeg sa ja. Deretter tok VG kontakt og jeg takket ja til det også. Reaksjonene i etterkant har utelukkende vært positive. Folk spør hvordan det går, og vil gjerne høre at det går bra. Jeg kan jo uansett ikke svare noe annet når noen spør. Men det går bra, forsikrer Ivar.