Opplæring, nettverk og samhandling
ParkinsonNet er navnet på en helsemodell og er et fagnettverk som består av fysioterapeuter, logopeder, ergoterapeuter og sykepleiere som får spesialopplæring i Parkinsons sykdom og parkinsonisme. De jobber for eksempel på sykehusene, i kommunene/bydelene, i omsorgsboliger, på rehabiliteringssentre eller i private institusjoner og treningssentre. Alle har meldt seg frivillig inn i nettverket og er med fordi de har lyst og er interessert. Ved å være i det samme nettverket kan de dra nytte av hverandres kunnskap og erfaringer, og kan samhandle med hverandre, og med personer med parkinson og pårørende.
Pilotområder
Det hele startet som et pilotprosjekt i 2017 i Rogaland og Oslo. Dette ga så gode erfaringer at regjeringen bestemte at nettverket skulle bli en løsning over hele landet. Arbeidet med planleggingen av nasjonal iverksettelse startet i 2020, og landets fire regionale helseforetak skal drifte og utvikle ParkinsonNet videre.
Norges Parkinsonforbund har vært involvert, blant annet med brukerrepresentanter fra begynnelsen av, og skal være engasjert også fremover.
I over tre år har Rogaland og Oslo nå vært i gang med ParkinsonNet, og har nå til sammen over 400 fagpersoner og helsepersonell i nettverket som får jevnlig kompetanseheving av landets fremste eksperter fra nevrologiske fagmiljøer i Norge.
Stor tro på ParkinsonNet
På grunn av koronasituasjonen, har prosessen med å planlegge et nasjonalt nettverk gått noe senere enn opprinnelig planlagt, men Helse-og omsorgsdepartementet, med statssekretær Anne Grethe Erlandsen i spissen, lover at ParkinsonNet skal fortsette. Vi har vært i kontakt med statssekretæren som selv forteller.
«Jeg kan love at vi ikke har glemt ParkinsonNet. Jeg er oppdatert på hva som skjer, både av de regionale helseforetakene og av Norges Parkinsonforbund. Vi følger med!
Jeg inviterte de som har ansvaret for innføringen av ParkinsonNet til et møte i november 2020. Parkinsonforbundet deltok også. På møtet fikk vi presentert en plan for arbeidet med den viktige nasjonale koordineringsfunksjonen og for en gradvis utbygging av nettverk i helseregionene. Vi fikk også høre om arbeidet med brukermedvirkningen, om hvordan fagveiledere skal benyttes på tvers av regionene og om planer for arbeidet med kompetanse i kommunene. Det siste er særlig utfordrende i et langstrakt land med mange små kommuner med lang avstand til sykehus.
Geografien i Norge er annerledes enn i Nederland, der ParkinsonNet-modellen opprinnelig kommer fra. I den norske ParkinsonNet-modellen blir det viktig å finne ut hvordan vi gir gode tjenester til mennesker med parkinson, uansett hvor dere bor i landet. For å finne gode løsninger for ParkinsonNet har helseregionene involvert firmaet InnoMed, som er et nasjonalt kompetansenettverk for tjenesteinnovasjon på tvers av primær- og spesialisthelsetjenesten. Det har jeg gode forventninger til.
Jeg er sikker på at ParkinsonNet vil gi bedre kompetanse hos personer med parkinson og pårørende, bedre kompetanse blant helsepersonell og bedre arbeidsdeling mellom sykehus og kommunehelsetjeneste. Bedre kommunikasjon mellom pasient og helsepersonell, og helsepersonell imellom, skal bidra til at personer med parkinson slipper unødvendig venting, unødige innleggelser, reinnleggelser og dobbeltbehandling. Rett og slett få riktig behandling.
ParkinsonNet er selvsagt laget for personer med Parkinson, men ambisjonen vår er å utvikle en behandlingsmodell som kan passe også for mennesker med helt andre sykdommer. Tilstander hvor det er samme behov for å utnytte kunnskapen hos brukerne og øke kompetansen i helsetjenestene».