Det var stor gjensynsglede for deltakerne i faggruppene som møttes til regional dagsamling i forbindelse med pilotprosjektet ParkinsonNet i Rogaland i januar. Dette var den første av flere tverrfaglige samlinger som skal gjennomføres i pilotperioden.
Stort engasjement
Den samme gruppen helsepersonell møttes første gang på grunnkurset i oktober i fjor. Etter dette seminaret fikk fysioterapeutene, ergoterapeutene, logopedene og sykepleierne en viktig oppgave: Å sette sin nye kunnskap ut i praksis. Vi kan herved bekrefte at alle er i full gang.
Siden sist har deltakerne gjort seg mange nye erfaringer og betraktninger i forbindelse med prosjekt ParkinsonNet, og med sine brukere med diagonsen parkinson. De ivret etter å dele, spørre og ta til seg mer kunnskap. Engasjementet var betryggende med tanke på videre samarbeid og fremdrift i prosjektet.
«Vi har møtt parkinson»
Det er ingen tvil om at prosjektet så langt har fått fagekspertene innenfor sine respektive felt til å se på parkinson med litt nye øyne innenfor flere områder. To deltakere uttrykte sågar «Vi har møtt parkinson». Lettere begeistret over at de får lov å være med å påvirke og utvikle dette prosjektet videre sammen med øvrige deltakere og prosjektgruppen, samt hovedpersonen selv, brukere med Parkinsons sykdom. En begeistring de for øvrig delte med sine 30 helspersonell-kollegaer i prosjektet.
Brukeren i fokus
En sentral del av kongstanken i forbindelse med ParkinsonNet, er samspill mellom faggruppene i helsetjenesten til beste for brukeren, sammen med brukeren. Personer med parkinson og pårørende sine behov og kompetanse er en viktig del av utviklingen av ParkinsonNet. Det var derfor svært nyttig med seansen hvor en sporty og modig mann med parkinson og hans kone stilte opp på samlingen for å dele tanker og erfaringer om sykdommen og DBS-operasjon han tok i 2015 (DBS-operasjon er kort fortalt dyp hjernestimulering for å redusere bruk av medisiner). Guido Alves og Michaela Gjerstad fra Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB) undersøkte personen og deltakerne stilte spørsmål underveis. Ekstra interessant var det å observere symptom-endringene ved å slå av og på strømmen til elektrodene som er operert inn i mannens hjerne.