Han peker på at forskningen på Parkinsons sykdom er svært mangfoldig, og det finnes mye lovende resultater. Det forskes iherdig verden over for å finne en løsning på parkinsongåten.
Forskning gir resultater! – Alt vi vet om parkinson i dag har sin opprinnelse i tidligere forskning, men dagens forskning gir grunn til større optimisme enn på lenge, sier Espen Dietrichs, professor og sjef ved nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.
Han peker på at forskningen på Parkinsons sykdom er svært mangfoldig, og det finnes mye lovende resultater. Det forskes iherdig verden over for å finne en løsning på parkinsongåten.
– Vi håper at forskningen på det vi kaller nevroproteksjon vil gi oss metoder til å enten stanse sykdommen eller bremse utviklingen kraftig. Både dette, og jakten på ny og bedre symptomlindrende behandling, er svært lovende forskningsområder, understreker Dietrichs. Han peker på at det ikke trenger å ta mange år før vi har en effektiv bremsemedisin.
Norsk parkinsonforskning foregår på mange områder. Dietrichs viser til den omfattende ParkVest studien på Vestlandet og i Agder, hvor forskningen får fram symptomer og hyppighet, og ser på om
parkinson er jevnt fordelt geografisk, eller om det finnes steder der sykdommen forekommer oftere.
I Trondheim og Oslo forskes det bredt på genetikk og hjerneceller. Genforskning spiller en viktig rolle i jakten på svar. Hvem rammes og hvorfor, det er to nøkkelspørsmål som forskerne er opptatt av.
- Vi vet at drøye 5 % av alle tilfeller har en rent genetisk årsak. Hos alle andre kan genetisk disposisjon også spille en rolle, men andre faktorer må også ha viktig betydning. Hvilke og hvordan, er gjenstand for mye spennende forskning, forteller Dietrichs.
Han forteller at ved Parkinsons sykdom dør hjerneceller. Mye forskning retter seg mot mekanismene bak det
at cellene går til grunne. - Kunnskapen om dette er helt sentral for å forstå sykdommen, påpeker Dietrichs.
– Parkinsonforbundet har i alle år vært en viktig partner for norske forskere. Gjennom Forskningsfondet har medlemmene bidratt til en rekke gode forskningsprosjekter som senere har fått positiv betydning for parkinsonrammede både i Norge og i verden for øvrig, sier Dietrichs.
Forskningen bringer oss stadig nærmere den dagen der ingen trenger å frykte parkinson
Espen Dietrichs, professor og sjef ved nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus.