– Det som kjennetegner de som bruker eller har testet ut cannabis er at de har hatt Parkinsons sykdom over flere år. Alder og kjønn spiller ikke inn, sier Aleksander Hagen Erga. Han er psykolog ved Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB) ved Stavanger universitetssjukehus, og har ledet arbeidet med en spørreundersøkelse om bruk av cannabis blant personer med Parkinsons sykdom og deres pårørende.
Det vanligste svaralternativet på spørsmål om hvorfor en brukte cannabis-produkter, var at det var for å dempe symptomene som følge av parkinson. 83 prosent svarte det.
Mange spørsmål
Forskerne har undersøkt bruk, holdninger, og erfaringer med cannabis og cannabisrelaterte produkter blant mennesker med Parkinsons sykdom. Målet er å få mer kunnskap om bruk og opplevd effekt av cannabis-produkter.
– Mange med parkinson har spørsmål om ulike cannabis-produkter og hvilken virkning de har. Bakgrunnen er at det har vært noen filmer på YouTube og sosiale medier der enkeltpersoner med Parkinsons sykdom forteller om stor forbedring etter at de har tatt cannabis-produkter, forteller Erga.
Mellom februar og august 2021 ble derfor personer med parkinson og pårørende invitert til å bli med på en nettbasert spørreundersøkelse om bruk av cannabis. Undersøkelsen ble satt i gang på initiativ fra Norges Parkinsonforbund som nettopp hadde mottatt mange henvendelser om eventuelt virkning av cannabis-produkter.
Utfordringer
Før vi går inn på funnene i spørreundersøkelsen vil Erga gjøre oppmerksom på at det finnes metodiske utfordringer med cannabis-forskning og spørreundersøkelser.
– Problemet med slike spørreundersøkelser er at det gjerne er de med interesse for temaet som svarer slik at utvalget blir skjevt. De som svarer er først og fremst de som har positive erfaringer og opplever bedring i symptomer. Samtidig så viser små, kontrollerte studier liten effekt når en sammenligner med ikke-virksomt placebo.
Rapporterte om forbedring av symptomer
Gjennomsnittsalderen på de som svarte var 67 år. Av de 11 prosentene med parkinson som hadde brukt eller bruker cannabis-produkter rapporterte mange om forbedringer i symptomer. 70 prosent opplevde forbedring i motoriske funksjoner, 53 prosent når det gjaldt søvn, og 37 prosent forbedring i smerter.
Av de som brukte det hadde halvparten søkt råd hos helsepersonell. De som ikke hadde henvendt seg til helsepersonell, fortalte at de var redde for negative tilbakemeldinger og hadde lave forventninger i forhold til kunnskapsnivået og om de ville få gode råd.
– En av anbefalingene våre i rapporten til helsepersonell er at de bør sørge for at det ikke er barrierer for å ta opp dette.
60 prosent av de som ikke hadde erfaring med cannabis svarte at de var interessert i mer informasjon om cannabis-produkter.
De fleste bruker CBD-oljer
Hvilke cannabis-produkter bruker de?
– Det de fleste har forsøkt er cannabidiol, det som kalles CBD-oljer. Det er regnet som et helsestoffprodukt, men utfordringen er at det kan være små mengder THC i det, sier Erga.
THC (tetrahydrocannabinol) er den narkotiske hovedkomponenten i cannabis. De CBD-produktene man kjenner til er basert på ekstrakter fra cannabisplanten og vil derfor inneholde varierende mengder av THC. Alle ekstrakter fra cannabisplanten, uavhengig av THC-innhold, er regulert av FNs narkotikakonvensjon og narkotikaforskriften, ifølge Helsedirektoratet. 20 prosent av de som hadde brukt cannabisprodukter, det vil si 12 personer, hadde brukt eller bruker hasj.
Kan ikke anbefales
Per i dag er ikke cannabis-produkter godkjent som behandling av Parkinsons sykdom. Mangelen på kunnskap gjør det vanskelig for helsemyndigheter, helsepersonell og brukerorganisasjoner å gi anbefalinger. Anbefalingene forskerne kommer med er i tråd med andre fagmiljøer. Bruk av medisinske- eller ikke-medisinske cannabisprodukter ved Parkinsons sykdom frarådes.
– Det er først og fremst to hovedgrunner til at bruk frarådes. Det første er at en ikke vet interaksjonseffekten på medisiner. Det andre er at cannabis kan gi psykose, sier Erga.
Erga mener at de studiene som gjelder medikamentell cannabis heller ikke er gode nok, og at det er behov for å gjøre en større studie på dette.