I en større sak om tidlige tegn ved Parkinsons sykdom i VG nylig, fremkommer det at parkinson rammer rundt 12 000 personer i Norge. Gjennom en årrekke har forbundet og fagmiljøene offentlig anslått tallet til omkring 8 000 personer.
Espen Dietrichs, professor og overlege ved nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo, forklarer nærmere hvorfor han mener at 8 000 personer med parkinson her i landet nå er et for lavt antall å operere med:
– Jeg vil si at vi nå har anslagsvis 12 000 personer her i landet med Parkinsons sykdom, forteller Dietrichs.
Han peker på at tall fra reseptregisteret viser at det er over 10 000 med diagnosen Parkinson sykdom som behandles medikamentelt. Dietrichs trekker fram at det i en prevalens-studie som ble publisert tidligere i år fra Brakedal, Tzoulis og medarbeidere i Bergen, og basert på tall fra reseptregisteret, fremkommer: "The prevalence for PD in the population was on average 0.2% of the females and 0.23% of the males in the general population".
Nytt tall å forholde seg til
På bakgrunn av dette har professor Dietrichs satt opp et regnestykke som forklarer nærmere hvorfor vi nå bør benytte 12 000 personer med parkinson her i landet, som et retningsgivende antall.
– Norges befolkning er på 5,4 millioner. Hvis vi regner kjønnsfordeling 50:50 både i befolkningen og hos parkinsonpasienter, kommer vi da til over 11 000 med Parkinsons sykdom. Regner vi befolkningens kjønnsfordeling 50:50 (som er ganske nær sannheten), men kjønnsfordeling av parkinson menn:kvinner 2:1 (som også er ganske nær sannheten), kommer vi til 12 000. I tallet inngår sannsynligvis noen med atypisk parkinsonisme, så tallet 12 000 er trolig et lite overestimat for idiopatisk Parkinsons sykdom, men et lite underestimat for alle typer parkinsonisme, sier Dietrichs.
Kilde: Brakedal, B., Toker, L., Haugarvoll, K., & Tzoulis, C. (2022). A nationwide study of the incidence, prevalence and mortality of Parkinson's disease in the Norwegian population. NPJ Parkinson's disease, 8(1), 19. https://www.nature.com/article...