7. oktober og P2s nyhetsmorgen står på. Kanskje kommer det noen flere lekkasjer om statsbudsjettet for vår gruppe, de som lider av nevrologiske sykdommer. De siste dagene har det flommet over med ymse satsninger som smilende statsråder forteller om.
Men nei, i dag er budskapet skattelette for alle, i alle fall ifølge finansminister Vedum.
Klokken 10 sitter vi klare for å kaste oss over statsbudsjettet. Får vi penger i 2025? Og hva med den tverrfaglige spesialiserte rehabiliteringen, slik som personer med parkinson, MS eller epilepsi trenger, og som vi mener bør skje der ekspertisen sitter: nemlig i de spesialiserte institusjonene som Kastvollen, Fram, Ringen, Epilepsisykehuset eller MS-senteret i Hakadal.
Det som skremmer er at rehabilitering for personer med kroniske og alvorlige nevrologiske sykdommer som Parkinsons sykdom, MS og Epilepsi ikke står omtalt i statsbudsjettet.
Regjeringen vil legge frem ny tobakksstrategi, forebygging innenfor rusfeltet og ymse andre viktige tiltak. Spesialisthelsetjenesten får en økning på 5,4 milliarder kroner, uten at regjeringen svarer ut Stortingets vedtak fra behandlingen av Nasjonal helse- og samhandlingsplan, der nettopp tverrfaglig spesialisert rehabilitering av pasienter med nevrologiske lidelser ble presisert.
Utenfor politisk kontroll
Det betyr ikke at det ikke satses på rehabilitering, men den politiske kontrollen er forsvunnet. Nå er det de regionale helseforetakene som styrer. Og de kjører sitt eget løp.
I hele vår har pasient- og brukerorganisasjoner kjempet for at antall døgn med rehabilitering skal økes. Stortinget har bedt om at rehabilitering innenfor nevrologifeltet skal prioriteres. Og vi trodde regjeringen lyttet til Stortinget da de satte anbudsprosessene på rehabilitering i Helse Midt og Helse Sør-Øst på vent. Men i sommer var anbudene igjen ute – uten at Stortingets klare prioritering av rehabilitering var tatt hensyn til. De politiske føringene blir rett og slett ikke lyttet til. Og vi etterlyser de faglige begrunnelsene fra helseforetakene når de kutter 40 prosent av rehabiliteringsdøgnene i anbudene.
Forventer at Stortinget rydder opp
Det kan virke som politikerne gjennom organiseringen av spesialisthelsetjenesten har gitt fra seg den politiske styringen. Mer penger til sykehusene kom også i forslag til statsbudsjett for 2025, mye mer penger, faktisk. Men uten å spesifisere nevneverdig hvordan pengene skal brukes.
I 2023 kostet Parkinsons sykdom alene 28 milliarder kroner, viser en rapport fra Menon Economics. Av dette er 5 milliarder kroner helsekostnader. Det er mye penger. God og tilgjengelig rehabilitering gjennom et langt sykdomsforløp vil bidra til at pasientene kan klare seg hjemme lenger, og dermed «spare» samfunnet for kostnader.
Som pasient- og brukerorganisasjoner synes vi det er det en alvorlig utvikling at mer og mer av helse- og velferdstjenestene våre er utenfor politisk kontroll. Nå forventer vi at Stortinget husker på vedtaket fra Nasjonal helse- og samhandlingsplan i mai, og følger dette opp i behandlingen av statsbudsjettet for 2025.
Generalsekretær Kristin Ruud, Norges Parkinsonforbund.